Ga naar de inhoud
'Nieuwe normaal'

Leaseplan wil alleen gevaccineerde werknemers terug op kantoor

Een showroom van Leaseplan in Breukelen.

Het nieuwe normaal is terug naar normaal, vindt Leaseplan, en dus zijn alle werknemers binnenkort weer welkom op kantoor. Met een kanttekening: Leaseplan wil wél dat ze volledig gevaccineerd zijn voordat ze weer aanschuiven.

Op die manier zijn er zo min mogelijk onnodige risico's, stelt de leasemaatschappij.

Controleren op vaccinaties doet het bedrijf echter niet, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het FD. "Het is nooit aan de orde geweest om een vaccinatiebewijs te vragen. We vertrouwen op onze werknemers."

Uitzonderingen

Voor werknemers die zich niet willen laten vaccineren om bijvoorbeeld medische of religieuze redenen komt een uitzonderingsprocedure, zegt Leaseplan in een statement.

Alle andere verzoeken om ongevaccineerd op kantoor te komen, zullen per geval worden behandeld. 

Vaccinatieplicht
Lees ook:
Vaccinatieplicht zoals in Amerika gaan we hier niet zien, zeggen experts

"Door te stellen dat alleen gevaccineerde werknemers welkom zijn op de werkvloer, kan een werknemer in een lastig situatie terecht komen als die niet gevaccineerd is", zegt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij juridisch dienstverlener DAS.

Onontgonnen terrein

"Nederland kent geen vaccinatieplicht, werknemers hoeven zich dus niet te laten vaccineren om te kunnen werken. Een werkgever mag ernaar vragen maar een werknemer hoeft niet te antwoorden", licht hij toe. "Tegelijkertijd is het nog onontgonnen terrein, de rechter heeft nog geen uitspraak gedaan hierover."

Hoestende
Lees ook:
Hoestende werknemer weigert naar huis te gaan, krijgt ontslag

Er zijn situaties denkbaar waarin de afweging genuanceerder is, zegt Besselink. Op de covid-afdeling in een ziekenhuis wil een werkgever zoveel mogelijk besmettingen voorkomen en dus het liefst alleen gevaccineerde werknemers inzetten.

Lastig

Een niet-gevaccineerde werknemer zou dan bijvoorbeeld tijdelijk op een andere afdeling kunnen werken, illustreert Besselink. "Maar zo iemand zomaar ontslaan wordt sowieso een lastige exercitie." 

Mijn
Lees ook:
Mijn collega laat zich niet vaccineren tegen corona, wat nu?

Voor de meeste bedrijven zal dat nog lastiger zijn, zegt de advocaat arbeidsrecht. "In Nederland is er geen vaccinatieplicht, niet voor corona en ook niet in algemene zin. En de werkgever mag geen drang of dwang uitoefenen om een werknemer ertoe bewegen zich te laten vaccineren."

Aardig debat

Bij Leaseplan zijn naast de vaccinatieplicht ook de andere coronamaatregelen nog van kracht, zoals de anderhalve meter afstand. Ook wil het bedrijf een rotatieschema aanhouden, waardoor maximaal 50 procent van de werknemers tegelijk aan het werk is op kantoor.

"Als de coronamaatregelen worden nageleefd, kan dit standpunt van de leasemaatschappij nog een aardig debat opleveren", aldus Besselink. "Want welke rechtvaardiging is er dan om tegen de werknemer te zeggen: ik laat je niet toe?"

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van