Omzet een derde lager

Schiphol nog zwaar geraakt door corona: verlies 163 miljoen

27 augustus 2021 08:42 Aangepast: 27 augustus 2021 09:23
Er waren 57 procent minder passagiers op Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Het gaat wat minder slecht met de luchtvaart en daarmee met Schiphol, maar dat is het dan ook wel. In het eerste halfjaar werd er nog steeds een verlies geleden van 163 miljoen euro.

Dat verlies is wel een stuk minder dan de 249 miljoen euro die in dezelfde periode van vorig jaar werd verloren. Als Schiphol Group geen steun van de overheid in de vorm van de NOW-regeling had ontvangen, dan was het verlies overigens nog hoger uitgekomen: op 258 miljoen euro. 

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die vanochtend bekend werden gemaakt.

Nog altijd zijn het coronavirus en daarmee de reisbeperkingen van grote invloed op de gang van zaken. De omzet kwam uit op 257 miljoen euro. Dat is 34 procent minder dan in de eerste zes maanden van vorig jaar toen er tot medio maart nog nauwelijks invloed was van corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer reizigers op Schiphol, maar nog lang niet op oude niveau

Schiphol Amsterdam

Er waren op Schiphol zelf, verreweg de belangrijkste luchthaven van Schiphol Group, 5,6 miljoen passagiers. Dat is 57 procent minder dan in de eerste helft van 2020. Er startten en landden bijna 26 procent minder toestellen. Die waren dus ook nog veel minder goed gevuld dan vorig jaar.

Op Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport was de daling van het aantal passagiers met respectievelijk 75 procent en 80 procent nog veel groter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wankelend KLM gokt op herstel, of nog meer overheidssteun

Minder sterk herstel in 2021

In de maanden mei en juni waren er veel meer passagiers dan vorig jaar. In juli zette die opgaande lijn door. Toch valt het herstel tegen, aldus topman Dick Benschop: "Tot dusver heeft 2021 een herstel laten zien, maar minder dan wij hadden verwacht".

Het aantal passagiers van Schiphol zelf zal dit jaar een stuk lager uitvallen dan eerder gedacht. Gerekend wordt nu op tussen de 21 en 28 miljoen passagiers. Eerder werd nog uitgegaan van 27 à 37 miljoen passagiers.

'Pas in 2024 weer op niveau 2019'

Ter vergelijking: over 2019, het laatste hele jaar zonder corona, waren er nog in totaal 71,8 miljoen passagiers in Amsterdam.

Het totaal aantal passagiers voor Schiphol Group als geheel zal op zijn vroegste pas in 2024 weer op het niveau van 2019 uitkomen, denkt Benschop.

 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van