Stikstof

Laatste rondje rechtbank vóór Formule 1: rechter oordeelt over circuit Zandvoort

26 augustus 2021 07:04

Het is een laatste poging nog een stokje te steken in de wielen van Max Verstappen. Maar de kans dat de rechtbank Haarlem op de valreep een streep zet door de Formule 1 op Zandvoort lijkt niet groot.

De rechtbank van Haarlem buigt zich vandaag over bezwaren die natuurorganisatie Mobilisation for the environment (MOB) heeft tegen de Formule 1 op Zandvoort.

Natuurvergunning

MOB vindt dat de rechter een door de provincie Noord-Holland verleende natuurvergunning moet schorsen, waardoor de race in het eerste weekeind van september mogelijk niet door kan gaan. De kans daarop lijkt echter klein.

Hamvraag in het juridische steekspel is hoeveel stikstof formule 1-wagens uitstoten. In opdracht van het circuitpark Zandvoort werd die hoeveelheid berekend door ingenieursbureau Peutz. Maar dat is veel te optimistisch geweest, stelt MOB, dat zelf ook een bureau inschakelde.

Dit tweede bureau komt tot een veel hogere hoeveelheid stikstof die door de formule 1 wordt veroorzaakt. En zolang er 'redelijke wetenschappelijke twijfel' is over welke hoeveelheid stikstof het nu precies betreft, kan de provincie geen vergunning verlenen, stelt MOB.

Onzeker

Of de rechtbank van Haarlem meegaat in deze redenering is onzeker. Anderhalf jaar geleden stelde de voorzieningenrechter 'niet (te) twijfelen aan de juistheid van' het rapport van Peutz, en vond dat de provincie zich bij het verlenen van de vergunning op dat rapport kon baseren.

In een nog lopende bodemprocedure, waarin MOB en andere natuurorganisaties óók kanttekeningen plaatsten bij de berekeningen van Peutz, werd dezelfde rechtbank van Haarlem, een meervoudige kamer, echter toch aan het twijfelen gebracht.

Stikstofberekeningen

Met name op het punt van de stikstofberekeningen vroeg de rechtbank om advies aan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak voor Milieu en Ruimtelijke Ordening. Dat advies wordt alleen niet op korte termijn verwacht, maar pas over een paar maanden.

Dit was reden voor MOB om opnieuw naar de voorzieningenrechter te stappen. Maar de kans dat die nu alsnog en op eigen houtje een besluit neemt, dat op de valreep een streep betekent door de Formule 1, lijkt klein. Toch is MOB optimistisch. De natuurorganisatie schat haar kans op succes in op 50 procent.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van