Na jarenlang kwakkelen

Winkels Marskramer overgenomen door speelgoedhandel Otto Simon

25 augustus 2021 17:30 Aangepast: 25 augustus 2021 19:05
Beeld © ANP

De huishoudwinkels van Marskramer gaan verder onder de paraplu van de Twentse speelgoedhandel Otto Simon. Daarmee moet een einde komen aan het jarenlange gekwakkel met de franchiseketen. "Wij weten waar ondernemers behoefte aan hebben."

De nieuwe eigenaar maakte de overname vanmiddag bekend. Naast Marskramer gaat het om de huishoudwinkels van Novy en Prima, de groothandel Gouda en de speelgoedformule Toys2Play. Hierbij zijn in totaal zo'n 160 zelfstandige retail-ondernemers aangesloten.

Einde aan malaise

De overname moet een einde maken aan de langdurige malaise onder eerdere eigenaren. Decennialang maakten de formules deel uit van de vroegere winkelgigant Blokker Holding, maar de laatste jaren zat er daar flink de klad in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokker schrapte stilletjes 350 banen bij Marskramer

Na jarenlange krimp werden de winkelformules in het voorjaar van 2019 overgenomen door mediaconcern Audax, vooral bekend als uitgever van tijdschriften en uitbater van Ako en Bruna-winkels.

Audax zocht koper

Al snel bleek Audax weinig kaas te hebben gegeten van huishoudwinkels. Afgelopen zomer liet het mediaconcern weten er weer vanaf te willen. Nu blijken de winkelformules dus verder te gaan onder de speelgoedhandel Otto Simon uit Almelo.

Dat bedrijf werd in 1911 opgericht door de gelijknamige handelaar, en is tegenwoordig in handen van ondernemer Ruud Schiphorst. Otto Simon Holding boekte in 2019 bijna 1 miljoen euro winst op een omzet van bijna 52 miljoen euro.

Otto Simon winstgevend

Het jaar ervoor boekte het bedrijf vergelijkbaar redelijke resultaten. Volgens de jaarrekening had Otto Simon het eerste halfjaar van 2020 bovendien nauwelijks onder de coronacrisis te lijden.

"Wij zijn vooral bekend als speelgoedimporteur en -groothandel, maar groeiden de laatste jaren ook sterk in het buitenland en aan de retailkant", verklaart verkoopdirecteur Hans Hummelink tegen RTL Z. "Dat laatste is onder meer te danken aan Top1Toys, dat 105 franchisewinkels heeft."

Overlap

Hummelink erkent dat speelgoed een andere tak van sport is dan huishoudelijke artikelen, maar ziet toch overlap. "In de eerste plaats hebben wij al veel ervaring met franchisenemers. Wij snappen wat de zelfstandige ondernemers nodig hebben. Ook waren wij al bezig met de formule Thuis & Trend, om sterker te worden in huishoudelijke artikelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama bij Marskramer, 'winkeliers moeten zelf op zoek naar spullen'

Hummelink wil niet veel kwijt over de gang van zaken onder Audax, maar laat wel doorschemeren dat de nieuwe eigenaar de zaken beter op orde heeft.

Ondernemers met bestaansrecht

"Wij hebben indringend met afgevaardigden van de franchisenemers gesproken om ze te overtuigen dat wij begrijpen waaraan zij behoefte hebben. Dat is de inkoop van een goed assortiment, een goede automatisering, een sterk merk en een hechte club waarmee zij het samen kunnen doen. Wij willen daarin fors investeren, want wij weten dat dit sterke ondernemers zijn, die veel bestaansrecht hebben."

Hoeveel Otto Simon voor Marskramer en de andere formules betaalt, wil hij niet zeggen. "Dat is mede op verzoek van Audax. Van belang is dat wij alle rechten en plichten overnemen, zoals de voorraden en het personeel."

Marskramer moet groeien

Hummelink verwacht veel van zogenoemde combiwinkels, waarin de formules van bijvoorbeeld Top1Toys en Marskramer samenkomen. "Voor kleinere steden is dat een uitkomst. Daar zitten vaak winkelondernemers die te goed draaien om te stoppen, maar niet goed genoeg om wat vet op de botten te krijgen."

Ook zegt de verkoopdirecteur dat Marskramer weer sterk moet groeien. Op het hoogtepunt in 2011 telde de keten maar liefst 241 winkels; nu zijn dat er nog maar 34.

"Bij de groothandelstak Gouda zitten veel vroegere Marskramer-ondernemers, die nu onder hun eigen naam werken. Het is misschien wel onze grootste uitdaging om hen grotendeels weer terug te krijgen onder het bekende Marskramer-merk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van