Een van de oprichters van de ideële brouwerij De Prael, die in 2019 als directeur werd ontslagen, grijpt naast afkoopsommen van in totaal ruim een half miljoen euro. En ook de brouwerij is nog niet in goede doen. Een kersverse directeur wil het bedrijf weer gezond maken.
Psychiatrisch verpleegkundige Arno Kooij richtte in 2001 met collega Fer Kok de Amsterdamse brouwerij De Prael op. Daarmee wilden zij mensen met een psychiatrische achtergrond en anderen die moeilijk aan werk komen, toch aan een baan helpen.
Zwaar weer
De Prael groeide dankzij geldschieters als Stichting Doen en de opkomende populariteit van ambachtelijke bieren uit tot een bedrijf met vier brouwerijen met proeflokalen en 180 werknemers. In de loop van 2018 kwam de bierbrouwer echter in zwaar weer, en moest ze gaan saneren.
Vorig jaar meldde RTL Z dat oprichters Kooij en Kok wegens de 'financiële noodtoestand' en een 'vertrouwensbreuk' als bestuurders waren ontslagen. Een rechtszaak waarmee Kooij zijn ontslag aanvocht, verloor hij.
Claim van 540.000 euro
Nu blijkt dat de zaak onlangs opnieuw voor de rechter kwam. Daar eiste Kooij voor de tweede keer dat hij zou kunnen terugkeren als bestuurder, en een trits schadevergoedingen van samen 150.000 euro.
Als hij niet meer aan de bestuurstafel kon aanschuiven, eiste hij ontslag- en schadevergoedingen van samen 240.000 euro. Ook wilde hij in dat geval dat De Prael zijn aandelen in de brouwerij zou kopen, voor 300.000 euro.
Geen afkoopsommen
Volgens Kooij had hij destijds nooit ontslagen mogen worden. De mede-oprichter van de ideële brouwerij blijkt bij de Amsterdamse rechtbank echter opnieuw bot te hebben gevangen.
Volgens de rechter zijn bij de ontslagprocedure geen fouten gemaakt, en kan Kooij geen aanspraak maken op de door hem geëiste ontslag- en schadevergoedingen. Ook hoeft De Prael zijn aandelen niet terug te kopen voor 3 ton.
Vervelende kwestie
"Het is een vervelende kwestie", zegt Mark Elkhuizen, de advocaat van De Prael. "Het is vervelend voor de vennootschap, de aandeelhouders en ook voor Kooij zelf. Ongetwijfeld heeft hij zich goed ingespannen voor De Prael, maar het is allemaal net anders gelopen. Ik wil er verder niet veel meer over zeggen, omdat niemand bij publiciteit is gebaat."
Dat bleek overigens ook tijdens de rechtszaak. Daarbij eiste Kooij onder meer 10.000 euro ter vergoeding van immateriële schade, omdat zijn naam en reputatie zouden zijn aangetast door publicaties in de media.
Kooij was onbereikbaar voor commentaar, en zijn advocaat reageerde niet op verzoeken om een toelichting. Daarom is het onder meer onzeker of hij overweegt om nog in hoger beroep te gaan.
Opnieuw verlies
Hoe het momenteel gaat met De Prael zelf, is niet precies bekend. De onderneming wilde daar geen toelichting op geven. En de meest recente jaarstukken die de brouwerij bij de Kamer van Koophandel deponeerde, betreffen het jaar 2019. Bovendien is dat een verkorte jaarrekening, zonder gedetailleerde verlies- en winstrekening.
Wel valt daaruit op te maken dat De Prael in 2019 tonnen verlies leed. Tegen RTL Z beweerde een woordvoerder vorig jaar nog dat de brouwerij dat jaar break even had gedraaid. Als gevolg van het verlies daalde het eigen vermogen van het bedrijf in 2019 van 328.00 euro positief, tot 43.000 euro negatief.

De kans dat De Prael, dat naast brouwerijen ook horecabedrijven exploiteert, in het coronajaar 2020 beter presteerde dan in het voorgaande jaar lijkt klein.
Uit stukken van de gemeente Amsterdam blijkt dat de brouwer eind vorig jaar verlenging kreeg van een uitstel van betaling van een lening in het kader van het Investeringsfonds Sociale Firma's. Dat wijst evenmin op een luxe financiële positie.
Nieuwe leiding
Inmiddels blijkt De Prael opnieuw onder nieuwe leiding te zijn gekomen. Kooij en De Kok werden destijds opgevolgd door trouble shooter Tijmen Vermaas, bekend als voormalig eigenaar van Dansen bij Jansen en mede-aandeelhouder van restaurant De Tolhuistuin.
Vier maanden geleden blijkt de horecaman plaats te hebben gemaakt door Cees Geel, een voormalig ambtenaar van de Gemeente Amsterdam die eerder voor horecabedrijven werkte.
Vooruit kijken
Geel wil niet gedetailleerd op het verleden ingaan. "Met De Prael kijken we nu vooral vooruit. Nadat Tijmen flink in de kosten heeft gesneden en het bedrijf door de corona heeft geloodst, gaan we nu weer hard aan het werk met dat wat we goed kunnen. Mensen helpen en bier brouwen."
Volgens de nieuwe directeur heeft hij daarvoor de juiste papieren. "Met mijn ruime horeca ervaring en enige ervaring op het sociaal domein van de gemeente zal ik samen met al mijn collega's bij De Prael ervoor zorgen dat we weer een gezonde organisatie worden."

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.