Ga naar de inhoud
Laadpalen tellen

Pech voor Fastned, ook tankstations mogen laadpalen plaatsen

Een laadstation van Fastned. Beeld © Marcel Krijgsman

Fastned kreeg vanochtend een hoop teleurstellingen te verwerken. Het laadstationbedrijf wilde dat de vergunningen die een aantal tankstations kregen voor het plaatsen van elektrische laadpalen werden vernietigd, maar heel veel succes had het daar niet mee bij de hoogste bestuursrechter.

Het bedrijf vindt het oneerlijk dat op zeven plekken langs de snelwegen bestaande tankstations zomaar een vergunning kregen voor het plaatsen van laadpalen op de parkeerplaatsen.

Aanvullende voorziening

Zelf kreeg Fastned in 2012 vergunningen om laadstations als basisvoorziening aan te gaan bieden op verzorgingsplaatsen langs de snelweg, maar ziet nu met lede ogen aan dat allerlei tankstations ook gewoon laadpalen mogen neerzetten, als aanvullende voorziening.

Fastned, dat nog altijd rode cijfers schrijft, wilde voorkomen dat de fossiele tankstations konden gaan concurreren met de elektrische stations van Fastned die vaak een steenworp verderop staan.

Het bedrijf maakte bezwaar tegen de vergunningen omdat 'het niet duidelijk is uit hoeveel laadpalen een aanvullende voorziening mag bestaan'. Maar de RvS verwees bijna alle bezwaren naar de prullenbak.

Waar ligt de grens?

Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te bepalen wat nog een aanvullende voorziening is, en wanneer je eerder van een tweede hoofdactiviteit spreekt. Helemaal duidelijk is die lijn nog niet, maar de Raad van State gaf de pomphouders in alle zaken gelijk, op eentje na.

De Shell bij Peulwijk-Oost wilde op de parkeerplaats namelijk vier laadpalen neerzetten, onder het mom van een aanvullende voorziening, terwijl het slechts zes tankzuilen heeft. Maar dat is ook de RvS te gortig.

Waarom
Lees ook:
Waarom is er zelden iemand bij laadpalen langs de snelweg?

"Dit klemt temeer, nu Fastned voor de verzorgingsplaats Peulwijk-Oost ook een aanvraag voor twee laadpalen als aanvullende voorziening heeft ingediend, waarmee het totaal op zes laadpalen als aanvullende voorziening bij het benzinestation zal komen", schrijft de Raad.

Met andere woorden: de verhouding tussen basisvoorziening (traditionele pompen) en aanvullende voorziening (laadpalen) was daar zoek. Die vergunning was dus niet in de haak, en wordt vernietigd.

Iets meer duidelijkheid

Dat stemt Fastned in ieder geval nog mild optimistisch. Een woordvoerder laat weten dat het bedrijf teleurgesteld is dat het in bijna alle zaken ongelijk kreeg, maar is wel blij dat de Raad van State bevestigt dat er een grens is aan het aantal laadpalen dat een tankstation mag plaatsen.

Het is nu aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat om duidelijk te maken waar de grens precies ligt.

De onduidelijkheid over de regels is Fastned al jaren een doorn in het oog. Eerst dacht het bedrijf namelijk dat het op de plekken waar het een station heeft het alleenrecht had op laadpalen, maar dat bleek een aantal jaren geleden al niet op te gaan.

Veiligheid? Geen probleem

Overigens had Fastned nog een hoop andere bezwaren tegen de vergunningen voor de concurrentie. Een van de punten die het bedrijf aandroeg was bijvoorbeeld dat een tweede laadstation op een verzorgingsplaats tot gevaarlijke verkeerssituaties zou kunnen leiden. Automobilisten zouden dan opeens een keuze moeten maken tussen bijvoorbeeld Fastned of een paal van Shell, terwijl ze daar niet op rekenden.

Daar was de Raad van State in ieder geval niet gevoelig voor. De bestuursrechter wees erop dat in alle gevallen er een analyse is gemaakt van de verkeersveiligheid, en dat er geen reden is om te twijfelen of die wel deugen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief