Miljardeninvesteringen op komst

Samsung-topman onder maatschappelijke druk vervroegd vrijgelaten

13 augustus 2021 15:17 Aangepast: 13 augustus 2021 15:55
Samsung-baas Lee Jae-yong verlaat de gevangenis. Beeld © Yonhap/ANP

De belangrijkste man bij technologieconcern Samsung, Lee Jae-yong, is vrijdag na achttien maanden celstraf vervroegd vrijgelaten uit de Zuid-Koreaanse gevangenis. Reden voor zijn voorwaardelijke vrijlating zijn onder meer goed gedrag en de druk van de publieke opinie.

"Ik heb onze mensen veel leed berokkend", betuigde Lee bij het verlaten van de gevangenis tegen een peloton van verslaggevers. "Het spijt mij heel erg." Gevolgd voor een diepe, lange buiging, zoals dat gebruikelijk is in de Zuid-Koreaanse cultuur. Daarna werd de Samsung-voorzitter in een zwarte limousine afgevoerd.

Lee werd in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege omkoping en verduistering, maar kreeg uiteindelijk een celstraf van dertig maanden. Onder zijn leiding betaalde Samsung tientallen miljoenen aan een vertrouweling van toenmalig president Park Geun-hye. In ruil daarvoor kreeg Samsung politieke steun voor een fusie van twee dochterbedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lee Kun-Hee (78), de directeur die Samsung groot maakte, overleden

De zaak leidde ook tot de val en veroordeling van Park. Zij werd uiteindelijk uit haar ambt gezet en veroordeeld tot 24 jaar cel wegens meerdere ernstige vergrijpen, waaronder het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik.

Republiek Samsung

Het was niet de eerste keer dat Lee een cel van binnen zag. In 2017 werd Lee ook al veroordeeld in een gerelateerde corruptiezaak. Na een jaar werd hij vervroegd vrijgelaten en kon hij de draad als Samsung-baas weer oppakken.

Volgens hoogleraar Korea-studies Remco Breuker zijn vervroegde vrijlatingen voor belangrijke zakenmensen eerder regel dan uitzondering. "Dit is de normale gang van zaken", zegt hij. "Business leaders zitten hun straf zelden uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Korea pompt honderden miljarden in chipsector

Daarbij speelt mee dat Samsung verreweg het belangrijkste bedrijf van Zuid-Korea is, met een jaaromzet van 212 miljard dollar. "Samsung is verantwoordelijk voor 20 procent van de export en bruto nationaal product", weet Breuker. "Zuid-Koreanen noemen hun land wel eens schertsend Republiek Samsung."

Investeringen in chips

De afgelopen tijd kwam er in Zuid-Korea steeds meer steun voor de vrijlating, zowel in de politiek als onder het publiek. Dat kwam met name door de groeiende bezorgdheid dat belangrijke strategische beslissingen in afwezigheid van Lee niet worden genomen.

Zo staat Samsung op het punt miljardeninvesteringen te doen in de met enorme tekorten kampende chipsector, waaronder een Amerikaanse chipfabriek van 17 miljard dollar. Breuker: "Zuid-Korea is bang dat Samsung zijn leidende positie kwijt gaat raken."

Lee Jae-yong is de kleinzoon van Samsung-oprichter Lee Byung-chull en sinds de dood van zijn vader, Lee Hun-hee, voorzitter van Samsung. Binnen de Zuid-Koreaanse bedrijfscultuur is het gangbaar dat de conglomeraten, bekend als chaebols, worden bestuurd door families en de leiding overgaat op de kinderen. Een veroordeling brengt daar geen verandering in.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van