Ga naar de inhoud
Smeekbede in Den Haag

Organisator race Zandvoort stevent op miljoenenverlies af

Het opbouwen van tribunes langs Circuit Zandvoort, 9 augustus 2021. Beeld © ANP

Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat er minder toeschouwers naar de Formule 1-race in Zandvoort mogen dan waar de organisatie op had gehoopt. En dat betekent een forse financiële strop. De vraag is wie daarvoor opdraait. De organisatie hoopt op de overheid, maar die houdt de boot af.

De Formule 1-race in Zandvoort zal zeer waarschijnlijk door mogen gaan van de overheid, onder de voorwaarde dat maar tweederde van het geplande aantal bezoekers met een zitplaats mag komen. Dat komt neer op zo'n 65.000 racefans per dag, afgezet tegen de 97.000 zitplaatsen op het circuit. 

Duizenden
Lees ook:
Duizenden fans in stadions en bij Formule 1, festivalbranche woest

Het bedrijf achter de race, Dutch Grand Prix, heeft altijd gezegd dat het alleen nut heeft om te racen voor volle tribunes. Voor minder toeschouwers kan het niet, financieel gezien. 

Gat op de begroting

Hoe groot het gat is op de begroting is onduidelijk. Het bedrijf wil pas na de persconferentie vanavond van het demissionaire kabinet eventueel reageren. "Als dat nodig is", aldus woordvoerder Simon Keijzer. "Misschien hebben we wel 100 procent bezetting, dan hoeven we niet zo veel te roepen."

Er valt wel een schatting te maken, op basis van een zogeheten haalbaarheidsstudie. Die is in 2017 uitgevoerd door het bedrijf Decisio in opdracht van de gemeente en het circuit in Zandvoort, om te kijken of het überhaupt nut zou hebben om het Formule 1-circus naar Nederland te halen. 

Formule
November 2018:
Formule 1 in Zandvoort: wel enthousiasme, maar geen financiële steun

Volgens dat onderzoek kan de organisatie zichzelf 'bijna bedruipen' bij 125.000 bezoekers, met een opbrengst van 15 tot 30 miljoen uit kaartverkoop. Nu er ongeveer de helft van dit aantal fans mag komen, gaapt op basis van dit onderzoek een gat van misschien wel 10 miljoen op de begroting. 

Verzoek om compensatie van overheid

Reden voor het bedrijf om naar Den Haag te gaan, om compensatie van de overheid te vragen, meldt de Volkskrant. DGP wil dit niet bevestigen, maar ontkent het verzoek ook niet. Er is inderdaad een gesprek geweest, om uit te leggen hoe de steunmaatregelen van de overheid werken, bevestigt Femmy Barends, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Het huidige steunpakket, waarvan de garantiestelling door de overheid in dit geval de belangrijkste is, biedt weinig hoop voor de organisatie. Alleen als de rijksoverheid een evenement helemaal verbiedt, kan een bedrijf aanspraak maken op compensatie.

Rechter:
Lees ook:
Rechter: Circuit Zandvoort hoeft verbouwing niet terug te draaien

Toch is overheidssteun niet helemaal uit te sluiten. De race geldt als sportevenement en dus beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over eventuele steun. Het ministerie is in gesprek met de organisatie, Zandvoort krijgt zeker bijzondere aandacht, melden bronnen aan RTL Z.

Voetbal: dan willen wij ook

Stel dat de overheid toch besluit om een uitzondering te maken, dan zullen er meer verzoeken volgen. Van voetbalbond KNVB bijvoorbeeld. "We zitten in hetzelfde schuitje hé", zegt Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB. 

Voetbalclubs mogen op dit moment ook maar twee derde van hun stadions vullen met publiek. "Het zou wel wat zijn als de een wordt gecompenseerd en de ander niet", vindt Paulsen, die benadrukt dat de bond rustig afwacht wat er vanavond bekendgemaakt wordt. 

Nog
Lees ook:
Nog geen race gereden, Zandvoort al 1,3 miljoen armer

De bond heeft eerder deze week een brief aan het kabinet gestuurd met het verzoek om in september weer volle stadions toe te staan. Die brief is ook ondertekend door DGP en sportkoepel NOC*NSF. Volgens de ondertekenaars is het best mogelijk om meer mensen toe te laten, vanwege het lage aantal besmettingen en de stijgende vaccinatiegraad.

Bedrijven nog niet gevraagd

Dat zou ook goed uitkomen voor de race op Zandvoort, die immers plaatsvindt in het weekend van 3, 4 en 5 september. Maar waar de organisatie zich voor de zekerheid alvast voor steun heeft gemeld bij de overheid, is de hand nog niet opgestoken bij de kapitaalkrachtige bedrijven die het evenement sponsoren.

Bouwbedrijf VolkerWessels is in ieder geval nog niet gevraagd, laat woordvoerder Ingrid Prins weten. "Zo ver is het ook nog allemaal niet." Of sponsoren CM.com en Heineken al wel zijn benaderd is onduidelijk omdat zij niet reageerden op vragen van RTL Z. Supermarktketen Jumbo verwijst door naar Dutch Grand Prix.

Kan de Formule 1 wel geld verdienen in coronatijd?

03:18