Extra personeel

Mager halfjaar voor de Volksbank: kosten omhoog, winst omlaag

13 augustus 2021 09:14 Aangepast: 14 augustus 2021 08:50
Het hoofdkantoor van de Volksbank in Utrecht. Beeld © ANP

Je moet eerst zaaien voor je kunt oogsten. Hopelijk geldt dit ook voor de Volksbank, het moederbedrijf van de merken SNS, BLG Wonen, Regiobank en ASN. Het bedrijf heeft een nieuwe strategie, maar voor het daar de vruchten van kan plukken moet er eerst worden geïnvesteerd. 

Om die nieuwe strategie uit te voeren, zijn er nieuwe mensen zijn aangenomen. Die aanwas komt bovenop het extra personeel voor de afdeling die in de gaten houdt of er geen crimineel geld via de rekeningen van de Volksbank loopt. 

Hoge kosten

Al het nieuwe personeel zorgt voor een stijging van de kosten van 10 procent. Tegenover iedere euro die de bank omzet, staan 77 cent aan kosten. De stijging is niet alleen te wijten aan nieuw personeel en hogere salariskosten. De bank zuchtte ook onder hogere toezichtskosten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsbank de Volksbank op z'n vroegst pas in 2025 klaar voor privatisering

Onderaan de streep resulteert dat in een winst van 94 miljoen euro, een daling van 11 procent ten opzichte van het eerste halfjaar in coronajaar 2020. Dat is opmerkelijk, want grootbanken ING, Rabo en ABN schroefden hun winst in de afgelopen periode juist aanzienlijk op. 

Geld kost geld

Dat de winst daalde, wijt CEO Martijn Gribnau aan de lage rente. Daardoor dalen niet alleen de inkomsten van de bank, het bedrijf is tegelijkertijd geld kwijt aan de boeterente die het betaalt om overnachts vermogen te stallen bij de ECB. 

Om te compenseren voor dit fenomeen, rekent de bank rekeninghouders met een tegoed van meer dan 100.000 euro sinds 1 juli een negatieve rente van een half procent. Deze klanten van de bank betalen dus om hun geld bij het bedrijf te stallen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betalen om te mogen sparen: vanaf 1 juli geldt een negatieve rente

Topman Gribnau is niet al te optimistisch over het komende halfjaar. Hij verwacht dat de winst lager zal uitpakken dan in de afgelopen periode. Een derde van de winst in de eerste zes maanden van 2021 is namelijk te danken aan het vrijvallen van 31 miljoen euro uit de stroppenpot. 

Stroppenpot stroomt leeg

Die vulde de bank vorig jaar met 45 miljoen euro, vanwege leningen die mogelijk niet terugbetaald zouden worden. Omdat de economie flink is hersteld, heeft de bank een deel hiervan weer uit de stroppenpot gehaald. Dat stuwt de winst nu wat op, maar dat voordeel heeft de bank in het tweede halfjaar niet nog eens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vernietigend 'nee' van rechtbank op miljoenenclaim ex-CFO Volksbank

De bank, die nog volledig in handen is van de staat en waarschijnlijk pas in 2025 klaar is om weer op eigen benen te staan, is er wel na een maandenlange zoektocht in geslaagd om een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen te vinden. Voormalig topman Gerard van Olphen volgt Jan van Rutte op. 

Hij stapte op vanwege de publiekelijk uitgevochten ruzies in de top van de bank, die onder meer CFO Pieter Veuger al na vier maanden de kop kostte. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van