Speler krijgt 'PSG-munt'

Messi krijgt welkomstbonus deels in cryptomunt PSG uitbetaald

12 augustus 2021 11:23 Aangepast: 12 augustus 2021 11:29
Messi bij zijn nieuwe club. Beeld © PSG

De verhuizing van Barcelona naar Parijs van topvoetballer Lionel Messi levert hem meer op dan miljoenen euro's erbij op z'n bankrekening. Zijn nieuwe werkgever Paris Saint-Germain keert een deel van zijn welkomstbonus uit in cryptocurrency.

Het gaat om zogeheten fan tokens. Dat zijn cryptomunten die voetbalclubs uitgeven, vaak in samenwerking met een gespecialiseerd platform. De Parijse topclub werkt samen met de app Socios.com. Daar kunnen fans de tokens kopen en er in handelen, spelers krijgen ze. 

Jaarsalaris 35 miljoen

Messi krijgt ze als onderdeel van zijn 'welkomstpakket', bevestigt de club aan persbureau Reuters. Hoeveel Messi precies krijgt in de digitale munt van de club, is niet bekendgemaakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paris Saint-Germain presenteert voetballer Messi

Naar verluidt gaat de Argentijn zo'n 35 miljoen euro netto per jaar verdienen bij de club, waar hij een contract heeft getekend voor twee seizoenen met een optie voor nog een derde seizoen. Messi kon transfervrij weg bij FC Barcelona dat hem geen nieuw contract kon bieden vanwege de enorme schuldenlast van de Spaanse topclub. 

Meebeslissen

Steeds meer voetbalclubs en landenteams geven eigen cryptomunten uit. Voor de clubs moeten de cryptomunten vooral zorgen voor extra inkomsten.

En de bezitters van fan tokens kunnen meebeslissen zaken bij de club, zoals welke muziek er wordt gedraaid bij een doelpunt of welke beelden worden gebruikt op sociale media van teams. Volgens voetbalclubs wordt op die manier ook de betrokkenheid van de fans wereldwijd vergroot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalclubs lanceren steeds vaker eigen cryptomunten: fan tokens

Meerdere clubs

De afgelopen tijd hebben meerdere bekende clubs zoals Manchester City, Rangers en AC Milan al fan tokens gelanceerd. Ook onder meer Messi's oud-werkgever FC Barcelona, nieuwe club Paris Saint-Germain en Juventus hebben al zulke munten uitgebracht.

In Nederland heeft Fortuna Sittard in mei al fan tokens uitgebracht. Ajax en Feyenoord lijken ook die stap te willen maken. Vandaag kondigde het Nederlandse cryptocurrencybedrijf Knaken een samenwerking met beide clubs aan. Knaken was al partner van Sparta Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De jacht op clubloze Messi is geopend: 'Hij is een turbo op je omzet'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van