De Europese Unie wil op iedere 60 kilometer snelweg een laadstation voor elektrisch auto's. De vraag is alleen of de elektrische rijder er wel wil tanken. "Hoe beter de accu's worden, hoe minder we onderweg nog laden", zegt transportprofessor Bert van Wee. Toch is er hoop voor laadstations. "Thuisladen kan wel eens peperduur worden."
Transportprof: "Als straks iedereen elektrisch rijdt en bij thuiskomst in de avond wil laden, hebben we een probleem."
Snellaadbedrijf Fastned dendert hard door. Eind dit jaar wil het bedrijf 175 laadstations hebben langs de snelwegen. Groei die naast Nederland ook in België, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk moet plaatsvinden.
Shell heeft op 69 tankstations (vaak langs de snelwegen) inmiddels ook zo'n 200 snelladers. En ook bij de andere oliebedrijven zijn de snelladers in opkomst.
Wie laadt er?
De grote vraag is alleen, wie 'tankt' er? Bij zo'n snellader tanken is gauw drie keer zo duur als thuis tanken en twee keer zo duur als op een openbare parkeerplaats.
En wat doe je tijdens dat kleine halfuur als je langs de A1 op een eenzaam laadstation staat? Waarschijnlijk laad je alleen snel dat beetje stroom zodat je zeker weet dat je bij de laadpaal thuis, in de straat of op het werk komt. Voor een paar euro. Toch iets anders dan de volle tank benzine of diesel.

Verlies
De deze week gepresenteerde cijfers van Fastned geven ook aan dat het nog lang geen big business is, dat snelladen. Het bedrijf maakte halfjaarcijfers bekend die duidelijk maakten dat ze per laadstation 31.000 euro omzet maken. Per laadpaal is dat iets meer dan 8000 euro. Het bedrijf is dan ook nog steeds verlieslatend.
Toch is gezien de energietransitie de markt voor elektrisch laden veelbelovend. Vanaf 2035 mogen er überhaupt geen benzineauto's meer worden verkocht dus vroeg of laat moet iedere automobilist toch aan de laadpaal of - al staat dat nog in de kinderschoenen - aan de waterstofauto.
Wie profiteert wel?
Maar of de snelladers daarvan profiteren is de vraag, zegt transportprofessor Bert van Wee van de TU Delft. "Het is afhankelijk van hoeveel elektrische auto's er langs zo'n laadstation rijden, maar ook van de actieradius van de auto's. Het aantal auto's neemt natuurlijk toe maar ook de actieradius."
Ofwel, een bezoekje aan de dure snellader is steeds minder vaak nodig.

Op vakantie liever benzine
En grootgebruikers staan nog niet te trappelen: "Je ziet mensen die lange afstanden rijden op hun vakantie bijvoorbeeld nu ook nog kiezen voor een benzineauto. Dat komt vooral omdat ze geen zin hebben in die lange laadtijd." Met een snellader duurt het ongeveer een halfuur totdat een gemiddelde batterij weer 80 procent gevuld is.
Volgens Auke Hoekstra, onderzoeker mobiliteit bij de TU Eindhoven, is er wel een behoefte aan snelladers. "Het is de vraag hoe lang die vraag groot genoeg blijft." De groei van laadinfrastructuur kan wel eens veel te snel gaan voor de groei van het aantal elektrische auto's. "En het is de vraag of ze bereid zijn meer te betalen dan bij de lader elders."
Laden op snelweg duurder dan tanken
Volgens De Wee is snelladen langs de snelweg duur ten opzichte van de alternatieven. "Ook de benzine is wat duurder maar het verschil is veel minder groot. Bij benzine heb je het over tien cent. Bij laden gaat het om een veelvoud."
Om er toch iets van te maken moet volgens Van Wee het snelladen gecombineerd kunnen worden met iets anders. "De lunch, winkels of goede wifi bijvoorbeeld. Dan doet die laadtijd minder pijn."

Koffie
Dat is bij Fastned vooralsnog niet mogelijk. De laadstations staan op zichzelf en vaak op ruimte afstand van bemande tankstations langs de snelwegen. Een wandeling (door weer en wind of in het donker) is nodig voor koffie of thee bij de tankstations van de concurrent.
Fastned wil daar wel verandering in brengen en won eerder dit jaar ook een rechtszaak. De staat is eigenaar van de parkeerplaatsen langs snelwegen. Het gaf Fastned geen vergunning voor een winkel en toiletten naast de laadpalen.
Maar dat mag nu wel, al rept Fastned er in de meest recente plannen nog niet over. "Met deze aantallen is zo'n winkel niet rendabel", zegt Van Wee. "Maar ze moeten het wel gaan doen."
McKinsey juichend
Fastned zegt gesterkt door een rapport van McKinsey dat snelladen de toekomst heeft ten koste van het laden thuis. Volgens dat rapport laadt nu 75 procent thuis en wordt dat 40 procent in 2030. Nu zijn snelladers nog slechts goed voor 6 procent van het laden van elektrische auto's in de Europese Unie.
Ook Van Wee sluit het succes langs de snelweg nog niet uit. "Als het snelladen straks in vijf minuten kan, is het niet veel langzamer dan zoals je nu een tank volgooit. En als de infrastructuur sterkt verbetert heb je ook geen grote accu meer nodig. Dus dan kom je eerder tanken."
Thuisladen straks peperduur
Maar voorlopig blijft de laadpaal thuis de grootste concurrent van de snelladers. Toch kan juist de populariteit ervan zorgen voor een kentering, zo denkt Van Wee.
"Als straks iedereen elektrisch rijdt en bij thuiskomst in de avond wil laden, hebben we een probleem. Zeker als de stroom is opgewekt met de zon die dan niet meer schijnt. Dan gaan we ernaar toe dat laden overdag zelfs langs de snelweg wel eens goedkoper kan worden dan laden thuis."