Niet uitgesloten

Ahold Delhaize wikt en weegt over vaccinatieplicht Amerikaans personeel

11 augustus 2021 12:19
Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize. Beeld © ANP

Supermarktconcern Ahold Delhaize sluit een vaccinatieplicht voor personeel van de Amerikaanse ketens niet uit. Kantoorpersoneel van concurrent Walmart moet al verplicht een prik halen, maar het Nederlandse-Belgische concern wil liever eerst naar andere opties kijken.

"Op dit moment hebben we nog niet besloten om vaccinaties verplicht te stellen", zegt topman Frans Muller in een interview met RTL Z.

"We richten ons op andere maatregelen om de veiligheid van onze mensen en klanten te waarborgen." Dat doet het bedrijf onder meer met plastic schermen en beschermende kleding, legt hij uit. 

Zachte dwang

Daarnaast hoopt hij dat personeel uit zichzelf een vaccinatie haalt, al dan niet met wat duwtjes in de rug. "We proberen in ons eigen bedrijf ook mensen te overtuigen, te helpen, te faciliteren om zich te laten vaccineren, mochten ze dat nog niet zijn", aldus Muller. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google en Facebook verplichten vaccinatie voor medewerkers

Het is dan ook van grootste belang dat 'economieën weer opengaan' voor het bedrijf. "Dat de logistiek weer compleet op orde komt", zegt Muller. Door de corona zijn aanvoerketens van het bedrijf verstoord geraakt waardoor in de VS niet alle producten uit het assortiment te krijgen zijn. "We hopen dat we dat weer snel op orde kunnen brengen."

Omzet omhoog

Het bedrijf heeft overigens in het geheel niet te klagen over de coronacrisis. Consumenten geven veel meer geld uit in de supermarkt, bij gebrek aan terrassen, musea en bioscopen om naartoe te gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatieplicht zoals in Amerika gaan we hier niet zien, zeggen experts

Dat de totale omzet van 18,6 miljard euro ruim 2 procent lager uitpakte dan de omzet in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, komt door de koers van de dollar ten opzichte van de euro. Als de omzet van de Amerikaanse activiteiten in dollars gerekend zou mogen worden, was de omzet met 3 procent gestegen. "Een zeer goed resultaat", aldus Muller. 

De cijfers zijn zelfs zo goed dat het bedrijf de winstverwachting nog maar eens verhoogt. Het bedrijf verwacht minimaal 4,3 procent aan winstmarge te halen. In de vorige vooruitblik ging het bedrijf nog uit van minimaal 4 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
November 2020:

Ahold draait als een tierelier en verwacht meer winst dankzij corona

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van