Dividend in oktober

ABN Amro boekt weer winst, dankzij soepel draaiende economie

11 augustus 2021 10:26 Aangepast: 11 augustus 2021 10:41
Het filiaal van ABN Amro aan het Leidseplein in Amterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

ABN Amro heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 393 miljoen euro. Dat dankt de bank vooral aan het herstel van de Nederlandse economie. Ondertussen stegen de kosten wel flink.

De bank had ook dit kwartaal, net als andere banken, veel last van de lage rente. De inkomsten van de bank daalden tot 1,3 miljard euro. Dat is een verslechtering van 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

79 miljoen uit stroppenpot

Dat er onder de streep toch winst werd geboekt, is onder meer te danken aan het explosieve herstel van de Nederlandse economie. Hierdoor kan de bank een deel van het bedrag dat het eerder opzij zette vrij laten vallen.

Het gaat om voorzieningen die de bank nam vanwege leningen die mogelijk niet terugbetaald zouden worden. In de maanden april, mei en juni van 2020 vulde ABN de stroppenpot met ruim 700 miljoen, dit kwartaal haalt de bank bijna 80 miljoen terug. 

Profiteren van herstel

"We hebben in het eerste deel van de crisis er van alles aan gedaan onze klanten te helpen met de onmiddellijke noden", beschrijft topman Robert Swaak. "Nu gaan we in de tweede helft van het jaar zien dat klanten veel meer aanvragen gaan doen voor leningen, voor werkkapitaal."

"De bank profiteert dan van het ondersteunen van de klanten, nu de economie weer opengaat", blikt hij vooruit.

Miniatuurvoorbeeld
Mei 2021:

Witwasaffaire duwt ABN Amro in rode cijfers

Ook is het fijn dat er geen honderden miljoenen euro's opzij gezet hoeven te worden voor schikkingen, zoals in het eerste kwartaal van dit jaar. Toen nam ABN een voorziening van 480 miljoen euro vanwege de schikking die het trof met het openbaar ministerie vanwege het falende anti-witwasbeleid.

Forste aanwas nieuw personeel

De forse steken die de bank heeft laten vallen in het toezicht op hun klanten, zullen de resultaten nog wel enige tijd drukken. In het afgelopen jaar groeide het personeelsbestand fors, vooral met mensen die in de gaten moeten houden of klanten van de bank hun rekeningen niet misbruiken voor allerlei criminele activiteiten.

Er kwamen ruim 1000 voltijdsbanen bij en nog eens ruim 1000 voltijdsbanen aan externe krachten die de bank inhuurt. In totaal bestaat het personeelsbestand van de bank uit 25.593 fte's.

Miniatuurvoorbeeld
Juni 2021:

Opgevoerde jacht op criminele klanten kost banken miljard euro per jaar

En dat is terug te zien in de kosten van de bank. In het afgelopen kwartaal gaf de bank voor iedere euro aan inkomsten bijna 71 eurocent uit aan personeel, huisvesting en andere kosten. In hetzelfde kwartaal in 2020 kwam de zogeheten kosten/inkomen-ratio uit op 60,4 procent. 

Op koers met bezuinigingsplan

"We kijken veel meer naar de absolute kostontwikkelingen", antwoordt Swaak op een vraag over deze ongunstige ontwikkeling. "Voor dit jaar stijgen de kosten van 5,1 miljard naar 5,3 miljard euro, om dan vervolgens de komende jaren weer af te bouwen."

Volgens de topman is de bank heel goed onderweg met het bezuinigingsplan. Het doel hiervan is eind 2024 700 miljoen euro minder aan kosten te hebben. "Dat is essentieel: het draagt mee aan het rendement", aldus Swaak.

Dividend in oktober

De bank is ook van plan om beleggers weer dividend uit te keren. Europese banken mochten vanwege de coronacrisis geen dividend uitkeren van toezichthouder ECB. Als de financiële situatie het toelaat, mag het nu wel weer. 

Klaarblijkelijk is dat bij ABN het geval. En dus gaat de bank in oktober het slotdividend over 2019 alsnog uitdelen. Dat levert aandeelhouders 68 cent per aandeel op. Dat is een leuke meevaller voor de staat, die voor het meerderheidsbelang van ruim 56 procent zo'n 360 miljoen euro aan dividend tegemoet kan zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De puinhoop bij ABN: dit ging er allemaal mis in de witwasaffaire

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van