Gewilde prooi

Rijkste man Azië mengt zich in strijd om T-Mobile: dit is waarom

10 augustus 2021 15:46 Aangepast: 10 augustus 2021 21:07
Mukesh Ambani op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf in 2019. Beeld © EPA

Een nieuwkomer in de jacht op T-Mobile. De Indiase ondernemer Mukesh Ambani overweegt een bod uit te brengen op de Nederlandse tak van Deutsche Telekom. De miljardair is niet de enige geïnteresseerde. Wat maakt T-Mobile, het derde telecombedrijf van ons land, zo'n gewilde overnameprooi?

Dat moederbedrijf Deutsche Telekom de Nederlandse activiteiten wil afstoten is al langer bekend. Het bedrijf hoopt een bedrag van 5 miljard euro over te houden aan de verkoop. 

Wat krijgt een koper daarvoor terug?

Een hele grote groep mobiele klanten, vertelt Rudolf van der Berg, senior consultant bij Stratix, een adviesbureau in de telecombranche. "Ze hebben best veel klanten en doen de helft van al het dataverkeer op mobiele netwerken in Nederland." Op dat gebied is T-Mobile groter dan concurrenten KPN en VodafoneZiggo samen. 

Daarnaast heeft het bedrijf net alle apparatuur geupgradet naar 5G en wil het een glasvezelnetwerk van één miljoen aansluitingen uit de grond stampen. "Dat zijn hele positieve elementen", aldus Van der Berg. Toch staat het bedrijf al zo'n tien jaar in de etalage, vertelt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
November 2019:

'T-Mobile Nederland is een hapklare brok voor investeerders'

Waarom duurt het zo lang?

Omdat de vraagprijs te hoog is, is de nuchtere vaststelling van de telecomanalist. T-Mobile heeft de zaakjes dan wel goed op orde, het bedrijf heeft nauwelijks eigen infrastructuur.

De telecommasten zijn begin dit jaar verkocht aan Cellnex Nederland en dus heeft het bedrijf relatief weinig hardware, legt Van der Berg uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Januari 2021:

Deutsche Telekom verkoopt zendmasten T-Mobile Nederland

Wie is Mukesh Ambani?

Het eventuele bod op T-Mobile komt van het grootste bedrijf van India: het conglomeraat Reliance Industries. Dat is in handen van Mukesh Ambani, met een geschat vermogen van 78,8 miljard dollar (omgerekend ruim 66 miljard euro) de nummer twaalf op de miljardairsrangslijst van persbureau Bloomberg

De in Jemen geboren Ambani kreeg na de dood van zijn vader de leiding over het zakenimperium. Waar dit conglomeraat zijn oorsprong vindt in de olie- en raffinagesector, richt Ambani zich de laatste tijd meer en meer op de industrieën van de toekomst: digitale diensten, telecom en online en offline retail.

In alle markten waar de miljardair zich begeeft doet hij dat op onorthodoxe wijze, aldus een insider. "Hij verandert simpelweg de regels van het spel." Op de telecommarkt doet hij dat door te stunten met de prijzen. 

Wie zijn er nog meer in de race?

Behalve de Indiase interesse is er ook belangstelling van de Angelsaksische investeringsmaatschappijen Apax Partners en Apollo Global Management, meldt persbureau ANP.

Concurrenten KPN en VodafoneZiggo doen niet mee aan de biedingenstrijd, omdat zij op voorhand al kansloos zijn vanwege Europese mededingingsregels, meldt Het Financieele Dagblad. Met een overname van T-Mobile, waar ook de merken Ben, Simpel en Tele2 onder vallen, zou de overnemende partij een te groot marktaandeel krijgen. 

Waarom wil moederbedrijf Deutsche Telekom eigenlijk af van T-Mobile? 

Het bedrijf heeft geld nodig. Niet alleen om de grote schuldenlast te verkleinen, maar ook om te kunnen investeren in het glasvezelnetwerk in thuisland Duitsland.

Wat betekent een overname voor de Nederlandse consument?

Vooropgesteld dat het nog lang niet zo ver is, zou een overname door een buitenlands bedrijf best eens gunstig kunnen uitpakken voor de consument. Een investeerder zal zijn investering immers terug willen verdienen en dat kan alleen maar door de omzet en bruto winst op te krikken. 

En een manier om dat te doen is klanten wegkapen van de concurrentie. En hoe doe je dat? Juist, door ze weg te lokken met goedkopere tarieven. En dat is iets waar de KPN's en Vodafone's van deze wereld ook met prijsverlagingen op zullen reageren, verwacht de krant. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf redenen waarom KPN zo'n gewilde overnameprooi is

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van