Ga naar de inhoud
Na koersexplosie

Topman Besi verzilvert 20 miljoen euro aan aandelen

Topman Richard Blickman profiteert van de koersexplosie van chipbedrijf Besi. Beeld © Besi

Bestuursvoorzitter Richard Blickman van de chipmachinefabrikant Besi uit het Gelderse Duiven heeft dit jaar voor ruim 20 miljoen euro aan aandelen verzilverd. Dankzij een koersexplosie is zijn resterende belang 125 miljoen euro waard.

BE Semiconductor Industries maakt machines die chips kunnen monteren, sorteren en verpakken. Blickman bracht het bedrijf in 1995 naar de beurs, en leidt de onderneming nog steeds. Vorig jaar boekte Besi 132 miljoen winst op een omzet van 433 miljoen euro.

Het aandeel Besi, dat tussen voorjaar 2017 en herfst 2020 tussen 20 en 40 euro had gekoerst, explodeerde de afgelopen tien maanden tot ongekende hoogte. Gisteren sloot het techfonds op 78,58 euro.

20 miljoen verzilverd

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat de 67-jarige Blickman die koersexplosie het afgelopen half jaar heeft benut om een deel van zijn aandelenbezit te verzilveren.

ABN
Lees ook:
ABN Amro eruit, Besi erin: de AEX wordt een heuse techindex

In drie transacties in februari, mei en eind juli verkocht hij in totaal 300.000 aandelen, tegen koersen tussen de 64,51 euro en 72,02 euro. Die verkopen leverden hem ruim 20 miljoen euro in contanten op.

Belasting betalen

Afgelopen half jaar verkocht Blickman véél meer aandelen dan gebruikelijk. Volgens het AFM-register deed hij afgelopen jaren telkens maar één verkooptransactie per jaar, van tussen de 80.000 en 100.000 aandelen.

Waarde
Mei 2017:
Waarde Besi is verdubbeld, topman casht bijna 5 miljoen

In 2017 vertelde hij RTL Z dat die verkopen waren bedoeld om belasting te betalen. Omdat hij in het kader van een beloningsplan altijd méér aandelen ontving, bleef zijn aantal aandelen ondanks de verkopen toch groeien.

Belang afgenomen

Afgelopen maanden verkocht Blickman in tegenstelling tot voorgaande jaren veel méér aandelen dan hij ontving. Desondanks bezit de topman nog ruim 1,6 miljoen stukken Besi. Dat belang is tegen de huidige koers ruim 125 miljoen euro waard.

Het chipbedrijf reageerde niet op een verzoek om een toelichting van de recente aandelenverkopen.

Het aandeel Besi, dat in 2018 werd gesplitst, werd dit jaar opgenomen in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs. Dankzij de koersexplosie van de afgelopen tien maanden is het bedrijf op de beurs inmiddels ruim 6 miljard euro waard.