Olie is weer big business

Het zwarte goud blinkt weer: 21 miljard winst in 3 maanden voor Aramco

09 augustus 2021 11:29 Aangepast: 09 augustus 2021 11:30
Een productielocatie van Saudi Aramco in Saoedi-Arabië. Beeld © AP

Het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco zet weer torenhoge winsten in de boeken. In de maanden april, mei en juni bleef er onder de streep maar liefst 21,6 miljard euro over.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dat een stijging van – hou je vast – 288 procent.

Veel meer vraag naar olie

Nu was het tweede kwartaal van 2020 natuurlijk ook buitengewoon beroerd voor olieboeren. De vraag stortte volledig in door wereldwijde lockdowns, waardoor de prijs van een vat olie kelderde. Heel even was de prijs van een vat Amerikaanse olie zelfs negatief, door een vrij bizarre samenloop van omstandigheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld toe krijgen bij het kopen van olie: zo werkt dat

Die tijden zijn voorbij. Inmiddels wordt er weer veel meer gereden en gevlogen, dus is de vraag naar olie behoorlijk aangetrokken. Bovendien wordt er nog altijd minder olie uit de grond gehaald dan voor de crisis. Daardoor is de olieprijs veel hoger dan vorig jaar.

Daar profiteert Aramco dus weer van. Ook verdient het bedrijf meer aan de verkoop van geraffineerde producten (zoals benzine en diesel) aan consumenten.

Alle oliegiganten gaan lekker

Het Saoedische oliebedrijf is niet de enige in zijn soort waar de bomen weer tot in de hemel groeien. Ook het Nederlandse Shell maakt weer miljarden winst. In het tweede kwartaal was de nettowinst 2,9 miljard euro. In het tweede kwartaal van 2020 werd er nog een verlies van 15,3 miljard in de boeken gezet.

Grote concurrent BP deed bijna hetzelfde. Een verlies van ruim 14 miljard in Q2 2020, werd een winst van 2,6 miljard een jaar later. Die megaverliezen uit 2020 geven trouwens wel een iets vertekend beeld. Beide bedrijven deden aan het begin van de crisis direct enorme afboekingen op de voorraad, wat als eenmalige tegenvallers de boeken in ging.

De grote omslag bij de oliebedrijven heeft dus vooral te maken met de ontwikkeling van de olieprijs. Ter illustratie: in mei 2020, halverwege het tweede kwartaal, kostte een vat ruwe Noorzee-olie nog geen 25 dollar. Een jaar later was dat alweer 65 dollar.

Doodsklap

De timing van de topresultaten voor de fossiele giganten is saillant te noemen. Juist vandaag kwam er een nieuw VN-rapport uit waaruit blijkt dat het klimaat onomkeerbaar is veranderd door de mens en dat de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar beneden moet.

VN-baas António Guterres zegt vandaag zelfs dat het rapport de 'doodsklap' moet zijn voor fossiele brandstoffen, 'voor ze onze planeet vernietigen'.

Shell werd in mei al flink op de vingers getikt door de Nederlandse rechter. Die oordeelde in een door Milieudefensie aangespannen zaak dat het bedrijf de CO2-uitstoot moet terugdringen met 45 procent in 2030. Dat is veel sneller dan Shell zelf had gepland.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van