Ga naar de inhoud
Teleurstelling voor schuldeisers

Topman Muller lost faillissementsschuld Spyker toch niet in

Spyker-topman Victor Muller komt afspraken met curator opnieuw niet na. Beeld © ANP

Opnieuw een teleurstelling voor schuldeisers van de failliete sportwagenbouwer Spyker. Leek topman Victor Muller in april nog begonnen met hun schadeloosstelling, inmiddels is duidelijk dat het leeuwendeel van de toegezegde betalingen toch niet is overgemaakt.

Dat blijkt uit de meest recente faillissementsverslagen van Spyker NV en dochterbedrijf Spyker Services.

Schadeloosstelling

In een voorgaand verslag noteerde curator Dennis Steffens in april nog hoopvol dat Muller 125.000 euro had betaald, en zo was begonnen aan de afgesproken schadeloosstelling van schuldeisers van ruim 1,4 miljoen euro.

Spyker-topman
Lees ook:
Spyker-topman Victor Muller betaalt deel faillissementsschuld

Destijds wilde Steffens nog niet zeggen of Muller ook het resterende bedrag had betaald. "Ik kan er op dit moment nog niets over zeggen. Het is geen ja en geen nee, het ligt heel genuanceerd."

Betalingen niet ontvangen

Uit het nieuwste verslag van Spyker Services blijkt nu dus dat de topman van de sportwagenbouwer in april, maar ook in de maanden daarna, financieel niet verder over de brug kwam.

"De heer Muller geeft nog steeds aan de verplichtingen (...) te kunnen voldoen", schrijft de curator. "De in het vooruitzicht gestelde betalingen zijn echter nog niet ontvangen op de faillissementsrekeningen."

Daarom meldt Steffens dat hij zijn eerdere dreigement om de merkrechten van Spyker te verkopen nu tot uitvoer gaat brengen. Voor Victor Muller zijn die merkrechten belangrijk, omdat hij nog steeds de droom koestert om de gevallen sportwagenbouwer te laten herrijzen.

Ondeugdelijke administratie

Uit de verslagen blijkt verder dat ook de volledige administratie van het bedrijf nog steeds niet is overgedragen aan de curator. "Toegezegd is en wordt dat de informatie wordt aangeleverd, het geen vervolgens toch niet gebeurt", schrijft Steffens geïrriteerd. "De curator zal blijven aandringen op de informatie en zo nodig andere stappen nemen om de informatie te kunnen verkrijgen."

Puinhoop
Lees ook:
Puinhoop bij failliet Spyker Services, C8 Preliator foetsie

Het ontbreken van een deugdelijke administratie bemoeilijkt het onderzoek van de curator naar onder meer een omstreden transactie door de Duits-Luxemburgse partner Milan Morady, die de bedrijfsvoorraden zou hebben gekocht.

Omstreden transactie

Curator Steffens zet vraagtekens bij die verkoop, waarbij onder meer het chassis van een Spyker C8 Aileron verdween. 'De curator stelt vast dat de koopovereenkomst nadelig is vormgegeven' voor het failliete bedrijf, en 'niet volledig en juist is afgehandeld'.

Steffens was vanochtend niet beschikbaar voor een toelichting. Muller was telefonisch onbereikbaar. Een terugbelverzoek kon niet worden ingesproken, omdat de voicemailbox van de Spyker-topman vol was.