Weg bij Barcelona

De jacht op clubloze Messi is geopend: 'Hij is een turbo op je omzet'

06 augustus 2021 16:10 Aangepast: 06 augustus 2021 16:15
Lionel Messi als aanvoerder van FC Barcelona. Beeld © Getty Images

Hij kreeg afgelopen seizoen zo'n 90 miljoen euro uitbetaald, maar is dat geld volgens kenners meer dan waard. Lionel Messi, die FC Barcelona verlaat, kan een nieuwe werkgever namelijk heel veel geld opleveren.

Messi is volgens zakenblad Forbes de op een na best betaalde sporter van de wereld. 130 miljoen dollar verdiende hij vorig seizoen, omgerekend is dat 110 miljoen euro. Het grootste gedeelte verdiende hij met voetballen: 28 miljoen euro daarvan kwam van werk buiten het veld. Sponsordeals bijvoorbeeld.

Meer dan 20 jaar speelde hij voor de Spaanse topclub, maar een deal over een nieuwe overeenkomst mislukte. Volgens Barca staan 'financiële en structurele obstakels' een nieuw contract in de weg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sterspeler Messi vertrekt toch bij FC Barcelona

Feestje

Messi kan op zoek naar een nieuwe club. En die nieuwe werkgever zal dolblij zijn met de voetballer. Vooral de boekhouder, denkt sportmarketeer Guido Klomp van sportmarketingbureau Triple Double. Messi is namelijk een feestje voor de inkomsten.

"Messi geeft niet alleen uitstraling aan je club. Hij vergroot ook je aandeel voor merchandising. Met hem verkoop je gewoon veel meer shirtjes, simpelweg omdat hij deuren opent in het buitenland. Over de hele wereld kennen ze hem", vertelt Klomp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Barcelona: nieuwe deal met Messi had club in gevaar gebracht

Mediarechten

Een motor voor je omzet, aldus Klomp. "Als Messi bij je speelt, verkoop je meer. En draai je meer omzet met de mediarechten. Doordat hij wereldwijd bekend is, willen mensen over de hele wereld naar hem kijken en hem volgen. Je krijgt er Zuid-Amerika als markt bij, mocht je die niet hebben."

Daarnaast is Messi een mediabedrijf op zichzelf, zegt Klomp. Hij heeft veel volgers op social media en die krijg je er gratis bij. Op Instagram heeft hij 242 miljoen volgers, op Facebook meer dan 90 miljoen likes.

Sportmarketeer Marcel van Beerthuizen, van het bedrijf Bigplans, is het daar helemaal mee eens. Messi staat garant voor een miljoenenomzet. "In bedragen is het moeilijk te vangen, maar duidelijk is gewoon dat hij impact heeft. Meer dan 80 procent van de shirtjes die Barca verkocht, is met Messi achterop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'UEFA moet Real Madrid, Barcelona en Juventus met rust laten'

Ronaldo als voorbeeld

Beerthuizen haalt Christiano Ronaldo als voorbeeld aan. Net als Messi verliet hij een club waar hij lang voor speelde, Real Madrid, na een uiterst succesvolle periode. "De overgang van Ronaldo naar Juventus is een goed voorbeeld. Ineens gingen ze daar veel meer shirts verkopen. Het aanzien van de club wordt groot of nog groter met zulke spelers erbij."

Ronaldo maakte in de zomer van 2018 de overstap naar de Italiaanse club. Hoeveel shirtjes er precies met zijn naam werden verkocht, is niet bekend. Maar wel dat de omzet gigantisch steeg. Van iets meer dan 500 miljoen euro naar 621,5 miljoen in het seizoen dat hij er was, aldus het jaarverslag.

Nog een leuk weetje uit het verslag: Juventus betaalt Ronaldo om precies te zijn 115.822.000 euro. Voor vier seizoenen voetballen. Per seizoen vangt de speler dus bijna 29 miljoen euro. De helft daarvan is zelfs belastingvrij

Messi heeft grote namen achter zich

De voetballer sloot de afgelopen jaren miljoenencontracten met een aantal bekende bedrijven.

Het gaat om Adidas, Samsung, sportdrankenfabrikant Gatorade, Huawei, Lay's, Mastercard, Pepsi, Gillette, Turkish Airlines, zonnebrillenverkoper Hawkers en telecombedrijf Ooredoo.

Keuze is reuze: of toch niet?

Je zou zeggen: de keuze is reuze voor een van de beste spelers (volgens sommigen gewoon de allerbeste ooit) van dit moment. Al valt dat volgens Klomp wel mee.

Volgens hem zijn er vier clubs die hem kunnen betalen. Paris Saint-Germain, Manchester City, Bayern München en Liverpool. Grote clubs, met 'hele diepe zakken'. Toch denkt hij dat er maar twee clubs echt kans gaan maken in de strijd om de handtekening van de speler.

Bayern Munchen en Liverpool zullen volgens de sportmarketeer van Triple Double afhaken. "Dat zijn niet de clubs die enorm veel geld neerleggen voor een enorme naam. Of een uitzonderingspositie creëren qua salaris. En dat moet je met Messi echt wel doen", aldus Klomp.

"Er zijn vier clubs die Messi kunnen betalen."

Engeland of Frankrijk

"Ik denk gewoon niet dat ze zo snel deze move maken. Ze staan er rationeler in dan die eerste twee. Manchester City en PSG hebben te veel geld om rationeel na te denken. Het zal ook een prestigestrijd worden tussen de eigenaren, ze zullen hem een enorm bedrag gaan aanbieden."

Beerthuizen verwacht dat Messi en zijn familie gaan verhuizen naar Parijs. "Ja, Paris Saint maakt de meeste kans. Los van de bedragen waar we het over hebben: het gaat Messi vooral om voetballen. Zijn belangrijkste drijfveer is en blijft prijzen winnen."

En prijzen winnen, dat kan hij volgens Beerthuizen het beste bij de Parijzenaren. "Hij gaat echt niet voor een gigantisch bedrag naar China of de VS. De kans is veel groter dat hij naar PSG gaat. Hij wil de Champions League nog eens winnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Koeman gaat commerciële geldmachine leiden

Schuld

De Argentijn vertrekt transfervrij, wat betekent dat een nieuwe club geen geld hoeft te betalen aan Barcelona. Een club die extra miljoenen overigens goed kan gebruiken. Eind vorig jaar stond het namelijk nog op omvallen.

Barcelona werd hard geraakt door de coronacrisis. Het haalde geen inkomsten uit wedstrijden meer en dat scheelde miljoenen. Dat terwijl het de spelerssalarissen gewoon moest doorbetalen.

De club heeft door de jaren heen een enorme schuld opgebouwd, mede door een aantal financiële missers. Spelers werden voor veel geld gekocht en voor een schijntje verkocht.

Dat ze juist Messi kwijtraken, is een enorme aderlating zegt Beerthuizen. "Niet dat het stadion nu leeg is hoor, mensen blijven komen. Maar hij had zo'n enorme aantrekkingskracht."

En daar profiteerde niet alleen de club van. "Er waren zelfs mensen die een reis naar Barcelona boekten om hem te zien spelen. Die sliepen in een hotel, gingen uit eten. Dat loopt de stad nu allemaal mis. Los van het mooie voetbal dat hij liet zien."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van