160 werknemers

Enschedees bedrijf voor half miljard verkocht: personeel krijgt bonus

06 augustus 2021 10:33 Aangepast: 06 augustus 2021 13:26
Sqills werkt onder meer samen met het Franse spoorbedrijf SNCF. Beeld © ANP/ EFE / Javier Cebollada

Softwarebedrijf Sqills uit Enschede is voor meer dan een half miljard euro verkocht aan Siemens. Niet alleen de vier oprichters krijgen geld, ook het personeel deelt mee in de opbrengst. Alle 160 werknemers krijgen een bonus, meldt het AD.

Het bedrijf is gespecialiseerd in software voor reserveringen en ticketverkoop in het openbaar vervoer. Het werkt volgens de eigen website voor grote bedrijven als Eurostar, Blablabus en South Western Railway. 

Sqills werd in 2007 opgericht en groeide in veertien jaar tijd uit tot een van de grotere spelers met een jaaromzet van bijna 30 miljoen euro. Naast Enschede heeft Sqills ook kantoren in Istanbul en Parijs.

Bart van Munster, een van de oprichters. Bart van Munster, een van de oprichters.

Succes met z'n allen

De overnamesom van maar liefst 550 miljoen euro wordt niet alleen verdeeld over de vier oprichters Bart van Munster, Alexander Mul, Johan Nieuwerth en Wouter Cassee. Er gaat ook een gedeelte naar het personeel, zegt Mul tegen het AD. Hoeveel precies, wil hij niet zeggen. Wel dat het 'een substantieel bedrag' is. "Want wij zijn met z'n vieren weliswaar de grondleggers, maar het succes maken we met z'n allen."

De oprichters blijven aan. Met de nieuwe eigenaar willen ze zorgen dat hun 'kindje' wereldmarktleider wordt. "Daar hebben we altijd van gedroomd", zegt Mul tegen de krant. "Dus hoe gaaf is dat, dat het nu ook echt gaat gebeuren? Daar willen we bij zijn!" 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Siemens neemt Nederlandse Mendix over

Software

Het bedrijf uit Enschede wendde naar eigen zeggen al meerdere overnames af, maar kon deze niet meer weigeren. De software die het bedrijf maakt wordt beschouwd als geavanceerd: veel bedrijven zouden daar op azen. 

Siemens liet in het persbericht over de overname dan ook blijken dat ze blij zijn met de aankoop en de software die het in handen krijgt. De Duitse toezichthouder moet de deal nog wel goedkeuren. Eind van dit jaar moet alles rond zijn volgens beide bedrijven. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van