Black Friday

Kortingsgekte dit jaar onzeker: 'Prijzen gaan omhoog'

06 augustus 2021 07:00 Aangepast: 06 augustus 2021 08:46
Black Friday trok veel kopers naar de Rotterdamse binnenstad in 2020. Beeld © ANP

Webwinkels in ons land kunnen dit jaar tijdens Black Friday, Cyber Monday en Singles Day niet meer zoveel stunten met de prijzen als voorgaande jaren. Producten zijn moeilijk leverbaar of duurder geworden. "We moeten gaan wennen aan hogere prijzen."

In de Verenigde Staten houden ze er ernstig rekening mee dat Black Friday in gevaar komt. Boosdoener: overstromingen in Europa en China. Hierdoor zijn wegen en spoorlijnen beschadigd. Ook distributiecentra zijn geraakt.

De vraag is of die producten daardoor op tijd geleverd gaan worden. Maar zelfs als dat gaat lukken, dan zal het een stuk duurder zijn. De transportkosten stijgen, helemaal die van containervervoer. Kosten die uiteindelijk doorberekend moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Consument gaat betalen voor tekort aan zeecontainers

Tekort aan spullen

Een koopjesfestijn als Black Friday zal er in ons land anders uit gaan zien, zegt Marlene ten Ham. De directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org ziet dat er leden zijn die nu al last hebben.  

"Sinds de coronacrisis is er een tekort aan spullen. Bijna elke webshop heeft er mee te maken. En waar er tekorten ontstaan, moet je ingrijpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrijven zuchten onder tekorten: 'Zelfs in Mexicaans schuurtje gezocht'

Prijzen verhogen

Dat betekent in de praktijk dat producten duurder worden, aldus Ten Ham. "De een heeft nog een grote voorraad en zal niet hoeven, maar een deel heeft gewoon een tekort aan spullen. Ergens moet je dan de prijzen verhogen."

En kortingen? Moet je die dan sowieso wel uitdelen? De directeur vindt van wel. Het hoort zelfs een beetje bij de Nederlandse cultuur, zegt ze. "Kortingen kunnen zeker gegeven worden, maar misschien gewoon niet meer op alles. Of je smeert de periode van kortingen uit over een langere periode, net als vorig jaar."

“De consumentenprijzen zoals we die kenden, dus met grote kortingen, dat kan wel eens verleden tijd zijn."

Niet te doen

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer denkt ook dat we ons in Nederland zorgen moeten maken. "Al maanden stijgen de prijzen van grondstoffen, stijgen de prijzen van containervervoer. Dan komen daar nog overstromingen overheen. Dus het aanbieden van grote hoeveelheden producten met kortingen is niet te doen."

Koelemeijer, ook commissaris bij het moederbedrijf van Gamma en Karwei, is een stuk somber dan de branchevereniging. Dit alles zou wel eens kunnen leiden tot een prijsverhoging in het algemeen, denkt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Black Friday rukt op in Nederland, maar nep-kortingen ook

"De consumentenprijzen zoals we die kenden, dus met grote kortingen, dat kan wel eens verleden tijd zijn", verwacht Koelemeijer. "Er kunnen natuurlijk nog wel eens kortingen worden geboden, maar dan op een veel hogere uitgangsprijs."

De grootste webshop van ons land, Bol.com, laat in een korte reactie weten dat het 'nu nog te vroeg is' om uitspraken te doen over Black Friday. Onduidelijk is of en hoeveel korting koopjesjagers krijgen.

Dit zijn dé kortingsdagen

Singles Day – 11 november In tegenstelling tot de twee hierna géén Amerikaans fenomeen. Het komt uit China en is verzonnen door webwinkel Alibaba. Ooit bedacht om de vrijgezel in het zonnetje te zetten, maar het groeide uit tot het meest populaire koopjesfestijn ter wereld.

Vorig jaar was het ook weer een lucratief evenement voor Alibaba. In het eerste uur was de omzet al 11 miljard euro. Uiteindelijk haalde het bedrijf een recordbedrag van bijna 65 miljard euro binnen.

Ook Nederlandse bedrijven bieden de elfde van de elfde producten met flinke kortingen aan. Bol.com omarmde het als een van de eerste: dat stunt zelfs zes dagen lang met de prijzen.

Black Friday - Vrijdag 26 november Een dag waarbij enorme kortingen worden aangeboden. Bijna alle grote Nederlandse bedrijven doen mee.

Overgenomen uit de Verenigde Staten, waar het bijna een feestdag is. Het is de dag na die echte feestdag: Thanksgiving. De meeste Amerikanen hebben vrij die dag. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het feestseizoen.

Cyber Monday - Maandag 29 november Traditiegetrouw de maandag na Black Friday. Ook hier doen bijna alle grote Nederlandse bedrijven mee.

De meeste bedrijven houden die maandag vast aan de kortingsactie van vrijdag en sommige geven nóg meer korting. Sommige shoppers wachten tot juist die dag, met het risico dat je product al op Black Friday is ingeslagen door een andere koopjesjager.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van