Ga naar de inhoud
Meer dan 100 miljoen

Watersnood in Zuid-Limburg: al bijna 13.000 schadeclaims ingediend

Bewoners van een ondergelopen huis in het Limburgse Hoensbroek, 14 juli 2021. Beeld © ANP

Nederlandse verzekeraars hebben in totaal 12.658 claims binnengekregen wegens schade door de hevige regenval en het hoogwater in Limburg. Het gaat vooral om schade aan huizen en voertuigen, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Het is nog niet bekend hoe hoog het totale schadebedrag is. Eerder gaf de koepelorganisatie voor Nederlandse verzekeraars wel aan dat het waarschijnlijk om meer dan 100 miljoen euro gaat.

Veel meldingen uit Valkenburg

Naar schademeldingen gemeten is Valkenburg aan de Geul de zwaarst getroffen gemeente. Uit de Zuid-Limburgse plaats kwamen bijna 3000 claims binnen bij verzekeraars. Ook in Heerlen en Meerssen is er veel schade, meldt het Verbond.

De meeste claims, ruim 9000, kwamen van particulieren en gingen over schade aan het huis of de inboedel. Daarnaast meldden 2100 particulieren schade aan hun auto. De meeste van deze gevallen zijn wel verzekerd.

Deze
Lees ook:
Deze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen

Dat geldt niet voor alle 1250 claims van ondernemers die tot nu toe zijn binnengekomen bij verzekeraars. "Bij ondernemers heb je meer maatwerk. Je kunt er als zakelijke klant voor kiezen een polis af te sluiten zonder dekking voor overstromingsschade op je gebouwverzekering. De kosten kunnen dan lager uitpakken", legt een woordvoerster van de brancheorganisatie uit.

Niet alle schade is gedekt

Het gevolg is dat overstromingsschade van kleine rivieren zoals de Geul en Roer - die wel te verzekeren is - alsnog niet bij alle ondernemers gedekt is. Ook schade aan gewassen van boeren is niet altijd verzekerd. Dat geldt sowieso voor de schade die is ontstaan door de overstroming van de Maas. 

Die is namelijk onverzekerbaar, omdat het risico te groot is dat een verzekeraar omvalt als het alle schade op zich neemt van zo'n grote rivier die buiten de oevers treedt. Of er meldingen van schade door Maaswater zijn binnengekomen bij Nederlandse verzekeraars, is niet direct bekend.

Overheid springt bij

Ondernemers die schade hebben die niet gedekt wordt door verzekeraars, krijgen hulp van de overheid. De watersnood in Limburg is tot ramp bestempeld, waardoor een beroep gedaan kan worden op de Wet tegemoetkoming schade door rampen.

Meubels,
Lees ook:
Meubels, verloren oogst en deel omzet: dit vergoedt de overheid bij rampen

Getroffen burgers en ondernemers kunnen een tegemoetkoming krijgen voor een deel van de schade die niet al op een andere manier vergoed wordt. Hoe dit precies in z'n werk gaat, moet nog uitgewerkt worden. 

Het Verbond van Verzekeraars wil overigens graag in gesprek met de overheid over manieren waarop grote rampen als overstromingen in de toekomst wel verzekerbaar kunnen worden. Door klimaatverandering zal noodweer namelijk vaker tot ernstige overlast leiden, zo is de verwachting. 

Gift van 1000 euro

Gedupeerde Limburgers kunnen vanaf morgen al wel een aanvraag indienen voor een gift van 1000 euro van Giro 777. Ze kunnen de aanvraag tot en met 16 augustus doen via de website van hun gemeente, meldt het Nationaal Rampenfonds

Het is de bedoeling dat het geld snel en zonder omhaal wordt uitgekeerd aan iedereen die de begane grond heeft zien overstromen en daardoor ernstige schade aan woning en inboedel heeft opgelopen, aldus het fonds.

Voor 1 september op de rekening

Het streven is dat iedereen die daarvoor in aanmerking komt, voor 1 september de gift heeft ontvangen. Het bedrag wordt belastingvrij uitgekeerd en heeft geen invloed op een eventuele (bijstands)uitkering.

Via Giro 777 is intussen bijna 11 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de overstromingen. Dat bedrag is bijeengebracht door 190.000 donateurs. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief