Shell is in gesprek met de Nigeriaanse overheid over de verkoop van de olieactiviteiten in het land. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf is al 85 jaar actief in Nigeria, maar worstelt er met grote milieuproblemen. "Shell doet dit omdat investeerders het eisen", zegt een Shell-analist. "Anders blijven ze op een zwarte lijst."
Volgens de Nigeriaanse krant This Day is de Britse bank Standered Chartered gevraagd om een koper te zoeken. Shell verwacht volgens de krant dat uiterlijk in september geïnteresseerden zich melden.
Opties bekijken
Shell erkent in een verklaring dat er wat staat te gebeuren met de Nigeriaanse olieactiviteiten die goed zijn voor een miljardenomzet. "Discussies met de Nigeriaanse overheid over de volgende stappen met onze onshore business zijn gaande. We zijn nog in een vroege fase en bekijken de strategische opties."
CEO Ben van Beurden maakte tijdens de aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar al duidelijk dat Shell af wil van de activiteiten in de Niger Delta. "De verhouding tussen risico's en wat het oplevert bij onze onshore portfolio past niet meer bij onze strategische ambities."

Operator Shell
Shell bezit 30 procent van de aandelen in de Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC). Die is actief in de Niger Delta. Total (10 procent), ENI (5 procent) en het Nigeriaanse staatsbedrijf NNPC (55 procent) bezitten de rest.
Shell is er de 'operator', dat wil zeggen dat het bedrijf het echte werk doet. De anderen partijen zijn aandeelhouder. Shell is daarnaast ook actief bij de olie- en gaswinning op zee voor de Nigeriaanse kust. Die activiteiten wil Shell niet verkopen.
Decennialang lekkages
Een belangrijke reden om van de land-activiteiten af te willen voor Shell is de milieuproblematiek ter plaatse. Shell wordt al decennia geplaagd door lekkages uit de pijpleidingen. Volgens Shell komt dat vooral door sabotage.
Ook afgelopen jaar -zo zegt Shell in het jaarverslag- was er sprake van 122 gevallen van sabotage. De vervuiling is tegenwoordig wel minder dan in de afgelopen decennia, maar is zeker niet voorbij.
In januari werd Shell nog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan vier Nigeriaanse boeren wiens land was vervuild door de lekkages.
Blok aan het been
Volgens analist Thijs Berkelder van ABN Amro ODDO BHF is Nigeria een blok aan het been voor Shell. "Veel investeerders hebben Shell op een zwarte lijst gezet om twee redenen. Dat zijn de olievelden in Nigeria en de teerzanden waar olie uit werd gewonnen in Canada. De activiteiten in Canada zijn vier jaar geleden verkocht."
De oliewinning uit teerzand is controversieel omdat het extra milieubelastend is.

Shell wordt weer acceptabeler
Volgens Berkelder wordt Shell nu weer wat meer acceptabel voor beleggingsfondsen voor wie het milieu en sociale omstandigheden belangrijk zijn. "Ze mogen met het afstoten van de olie in Nigeria weer beleggen in Shell straks. Om een bedrijf te zijn waarin je mag investeren, moet Shell dit dus wel doen."
Hij denkt dat Shell wel geld verdiende met de landactiviteiten in Nigeria. "De kostprijs per geproduceerd vat met olie is er laag. Maar door al het overige gedoe was het niet meer zo lucratief."
Lokale angst
De activiteiten zijn mogelijk te groot om aan een enkele partij te verkopen, dan zullen er dus meerde kopers gevonden moeten worden. Dat past in de strategie die Shell al jaren voert in Nigeria. Stukje bij beetje worden onderdelen verkocht aan lokale spelers.
Lokale mensenrechten- en milieuorganisaties maken zich grote zorgen over een mogelijk snel vertrek van Shell. Ze denken dat het bedrijf het land achterlaat met een enorme schade. Bij eerdere verkoop van een onderdeel werd er geen geld apart gezet voor het herstel van het beschadigde ecosysteem.
Roekeloos
Volgens directeur Godwin Uyi Ojo van milieuorganisatie ERA/FoEN heeft Shell een schuld uitstaan bij de lokale bevolking van de Niger Delta vanwege het werk in de afgelopen decennia.
"Dat is een enorme ecologische schuld vanwege het roekeloos te werk gaan in de regio," zo zei hij in de Nigeriaanse krant Guardian.
Omvang
Shell is in Nigeria actief bij olie- en gasproductie op land en op zee. De mogelijke verkoop betreft dus alleen de olie-activiteiten op land. Daar beheert Shell 360 productielocaties en 4000 kilometer aan pijpleidingen. Voor hoeveel omzet dit zorgt maakt Shell niet bekend.