Ingehaald door Jack Ma

Tencent-CEO 14 miljard dollar lichter door Chinese overheidsdruk

04 augustus 2021 11:57 Aangepast: 04 augustus 2021 12:43
Pony Ma Huateng, CEO van de Chinese techreus Tencent. Beeld © EPA / Jerome Favre

De Chinese overheid is al bijna een jaar bezig om grote techbedrijven uit het land onder de duim te krijgen. De aanhoudende druk op Ant Group en Tencent raakt ook de miljardairs achter deze bedrijven. Vooral de CEO van Tencent voelt het op z'n rekening.

Dat is opmerkelijk omdat Tencent-topman Ma Huateng, ook wel Pony Ma genaamd, als volgzamer bekend staat dan de veel bekendere oprichter van Alibaba, Jack Ma.

Het illustreert de bredere campagne van de Chinese autoriteiten om paal en perk te stellen aan de ongebreidelde groei van 's lands techbedrijven, analyseert persbureau Bloomberg

Miniatuurvoorbeeld
November 2020:

Mega-beursgang van Ant Group wordt uitgesteld

Die campagne werd het duidelijkst met het gedwongen afblazen van de beursgang van Ant Group, begin november 2020. Chinese autoriteiten hielden de in potentie grootste beursgang ooit tegen omdat de financiële tak van Alibaba Group niet aan toezichtregels zou voldoen. 

Flinke scheur in de broek

Sinds dit moment kromp het vermogen van Ma Huateng met 14 miljard dollar, omgerekend bijna 12 miljard euro. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het bbp van landen als Jamaica, Mozambique of Madagascar. 

Miniatuurvoorbeeld
Januari 2021:

Miljardair Jack Ma duikt weer op na bijna drie maanden radiostilte

Zijn grote concurrent Jack Ma is hem sindsdien weer voorbij gegaan op de lijst van 's werelds rijkste mannen en vrouwen van Bloomberg. De uit de publiciteit verdwenen oprichter van Alibaba is goed voor 47,8 miljard dollar. Pony Ma's vermogen is twee miljard kleiner op papier. De verschuiving op de ranglijst laat goed zien dat de Chinese overheid niet alleen bedrijven van criticasters als Jack Ma in het vizier hebben. 

De twee mannen zijn overigens niet de hoogst genoteerde Chinese ondernemers op deze lijst. Die eretitel is voor Zhong Shanshan, die zijn vermogen dankt aan zijn frisdrankbedrijf Nongfu Spring. Ondanks bijna 7 miljard dollar verlies tot nu toe dit jaar, is hij nog goed voor ruim 71 miljard dollar. 

Tencent ook op de korrel

Tot voor kort kreeg vooral Alibaba het voor de kiezen, met niet alleen de afgeblazen beursgang maar ook een recordboete van 2,3 miljard euro. Tencent kwam er doorgaans vanaf met symbolische boetes, vanwege het niet vragen van toestemming voor overnames. 

Miniatuurvoorbeeld
April 2021:

China legt webwinkelgigant Alibaba miljardenboete op

Dit veranderde afgelopen dinsdag, met een kritisch bericht over de gevaren van gamen voor de Chinese jeugd in een door de staat gecontroleerde krant. Het bericht bracht een geruchtenstroom over staatsingrijpen op gang, die ook de game-tak van Tencent zou kunnen treffen, aldus MarketWatch

Ingrijpen om efficiëntie af te dwingen

En dat laatste is geen toeval, denkt Andy Langenkamp, analist van ECR Research. Het ingrijpen van de Chinese overheid bij techbedrijven is niet per se ingegeven door de angst dat deze te veel macht krijgen, maar er vooral op gericht dat hun middelen - tijd, geld en mankracht - in dienst stellen van het vergroten van de macht van China, legt hij uit. 

"Dat zag je ook bij het ingrijpen bij private onderwijsinstituten vorige week. Waarom zou je dat doen, onderwijs is toch goed?", vraagt hij zich af. "Als je inzoomt, zie je dat het gericht was op instellingen die niet goed functioneerden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China legt techreuzen als Alibaba en Tencent aan banden

Door die bril kijkt de overheid ook naar techbedrijven, vertelt Langenkamp. "Alles is erop gericht om de productiviteit van China's economie te vergroten." Tencent is strategisch wel van belang voor de overheid, maar de gamingtak niet. Door hier in te grijpen, duwt de overheid het bedrijf in de richting die het voor ogen heeft, aldus de analist. 

"Alles is erop gericht om te laten zien dat China dan misschien niet de absolute nummer 1 is, maar wel gelijk aan de VS. En dat hoeft niet verborgen te worden", zegt Langenkamp. 

Aandeel hard onderuit

Die ingreep liet zich voelen op de beurs. Het aandeel van Tencent daalde 9 procent in waarde tijdens de handel op 3 augustus, de grootste daling gedurende een handelsdag. De koers herstelde zich enigszins na wat afzwakkende berichten in staatsmedia.

Het aandeel sloot ook vandaag weer flink in de min. Gerekend over het hele jaar werd het bedrijf zo'n 20 procent minder waard op de beurs en dat verklaart ook de forse deuk in het vermogen van Pony Ma.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van