In 2024 in de lucht

DHL bestelt 12 elektrische vliegtuigen voor vrachtvervoer

03 augustus 2021 16:30 Aangepast: 03 augustus 2021 17:21
Een illustratie van het toestel. Beeld © DHL

Vervoersbedrijf DHL Express heeft twaalf volledig elektrisch aangedreven vliegtuigen besteld. De toestellen, gemaakt door het bedrijf Eviation, zullen als alles goed gaat in 2024 geleverd worden.

Het gaat om vliegtuigen van het type Alice. Het van oorsprong Israëlische Eviation heeft deze vliegtuigen in eerste instantie ontworpen om negen passagiers mee te kunnen vervoeren. Als alles volgens plan verloopt, gaat het model dit jaar voor het eerst de lucht in.

Vrachtvervoer

DHL Express, onderdeel van Deutsche Post DHL, gaat er vracht mee vervoeren. Het bedrijf wil de toestellen eerst gaan inzetten in de Amerikaanse staat Californië, meldt persbureau Bloomberg

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DHL gaat 250 pakketpunten openen in HEMA-winkels

De vliegtuigen kunnen 1.200 kilo aan vracht vervoeren, meldt DHL in een persbericht. Ter vergelijking: het grootste vliegtuig dat DHL heeft, de Boeing 777 Freigther, kan in een keer 102.010 kilo vervoeren. Om hetzelfde aantal kilo's van a naar b te brengen, moet de Alice dus 85 vluchten maken. 

800 kilometer

DHL zal het vliegtuig vooral inzetten voor spoedklusjes over relatief korte afstand. Het toestel kan als het helemaal is opgeladen ongeveer 815 kilometer vliegen. De Boeing, waar DHL er begin dit jaar acht van bestelde, kan 9.200 km afleggen, ruim elf keer zo veel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon mag bezorging met drones testen in VS

Voor ieder uur in de lucht, is een half uur laadtijd nodig, meldt DHL. Om zo min mogelijk vertraging in de drukke vliegschema's te krijgen, wil het bedrijf dat doen tijdens het laden en lossen.

Doel: nul uitstoot

DHL denkt dat het vliegtuig vooral geschikt is om lading op te pikken in kleinere plaatsen en vervolgens naar een centraal inzamelpunt te vliegen. Vandaaruit kan het dan aan boord van grotere toestellen, op weg naar de eindbestemming. 

Volgens DHL is het cruciaal om elke manier van vervoer elektrisch te maken om zo uiteindelijk tot nul uitstoot te komen. DHL bezorgt ook al met elektrische busjes en fietsen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van