Ga naar de inhoud
Goed nieuws voor kleine dorpen

Delta steekt 2 miljard euro in uitbreiden glasvezelnetwerk

De aanleg van glasvezelkabels. Beeld © ANP

Glasvezelboer Delta gaat de strijd aan met KPN en Ziggo op het glasvezelnetwerk. Het bedrijf leent 2 miljard euro om het aantal glasvezelabonnees in ons land uit te breiden van 900.000 naar 2 miljoen.

Voor de uitbreiding heeft het bedrijf geld opgehaald bij een consortium van grote banken, waaronder ABN Amro en ING. Topman Marco Visser mikt erop om in 2025 25 procent van de Nederlandse markt in handen te hebben.

Het is goed nieuws voor mensen in kleinere plaatsen waar nu vaak geen glasvezel beschikbaar is, want dat is waar Delta aan de slag wil. "We willen 2 miljoen woningen en bedrijven van glasvezel voorzien, voornamelijk in de kleinere dorpen en steden door heel Nederland", aldus Visser.

Precieze locaties geeft het bedrijf niet prijs, maar volgens een woordvoerder gaat het om 'plattelandsgebieden door heel Nederland', en dan met name 'grotere dorpen en kleine steden' waar nog geen glasvezel ligt.

Felle concurrentiestrijd

De strijd om glasvezelabonnees is flink opgelaaid dit jaar. De twee grootste spelers op de markt zijn nog altijd KPN en Ziggo. Maar ook T-Mobile is actief op de markt; die partij huurt glasvezelnetwerk en steekt daar de komende vijf jaar 700 miljoen euro in.

KPN investeert ook fors in uitbreiding: het maakte eind vorig jaar bekend in 2025 tweederde van de Nederlandse huishoudens glasvezel te willen aanbieden. Daarnaast heeft het bedrijf geld opgehaald bij pensioenfonds ABP om de komende jaren met name in kleinere dorpen versneld 750.000 huishoudens en 225.000 bedrijven aan te sluiten.

Helft
Lees ook:
Helft huishoudens aangesloten op glasvezel: uitrol zet flink door

Apart abonnement

Begin dit jaar had bijna de helft van de Nederlandse huishoudens de optie om gebruik te maken van tv, telefonie en internet via glasvezel.

Niet iedereen doet dat, want je moet er een apart abonnement voor afsluiten. Zo'n 1,7 miljoen huishoudens hebben dat, volgens cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

KPN
Lees ook:
KPN legt glasvezel sneller aan in duizend dorpen met pensioenfonds ABP

Overname KPN

Delta is een van oudsher Zeeuws energiebedrijf. Vijf jaar geleden kwam de consumententak van het bedrijf in handen van de Zweedse investeringsmaatschappij EQT. Die partij wilde eerder dit jaar KPN nog overnemen, maar dat werd afgewezen door KPN.

Het bedrijf heeft momenteel 900.000 huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief