Wereldwijd zijn mensen meer uren gaan werken door de coronacrisis. In ons land werkte eind vorig jaar ruim een kwart van de mensen zes tot tien uur per week langer door, meldt loonstrookjesverwerker ADP. Een probleem voor harde werkers: het werd niet uitbetaald.
Overwerken gebeurde ook voor de uitbraak van het coronavirus, maar lag toen wel op een veel lager niveau. Toen ging het om zo'n 20 procent van alle werkenden, tegen dus ruim 25 procent eind vorig jaar.
Onzeker over je baan
Volgens ADP komt dat waarschijnlijk door de economische onzekerheid die de pandemie met zich meebracht. We waren simpelweg bang onze baan te verliezen en werkten daardoor maar over.
"Overwerken leidt tot verhoogde risico’s op overspannen personeel en verminderde arbeidsproductiviteit."
De coronacrisis, en het daarbij horende thuiswerken, heeft volgens ADP-directeur Martijn Brand de drempel voor overwerken verlaagd. "Werk en privé loopt meer door elkaar en de tijd die je anders kwijt was aan het reizen van en naar kantoor gebruik je nu mogelijk eerder om nog even door te werken."
Ook denkt hij dat werknemers meer druk voelen om meer te gaan werken in tijden van een crisis.
Gezondheid
Brand waarschuwt wel dat het vele overwerken niet alleen financiële gevolgen heeft. De gezondheid van werknemers kan volgens hem in het geding komen.
"Op termijn kan er een zorgelijke situatie ontstaan want het vraagt tenslotte veel van de werknemers", aldus de directeur. "Het leidt tot verhoogde risico's op overspannen personeel en verminderde arbeidsproductiviteit."

Jongeren
Het zijn jongeren tussen 18 en 34 jaar die het meest overwerken: 85 procent van hen doet dat. Dat is veel meer dan in andere leeftijdsgroepen. Van de 55-plussers bijvoorbeeld werkt 59 procent meer uren dan waar ze voor betaald krijgen.
De sector waar het meest wordt overgewerkt is niet de zorg, maar de IT- en telecommunicatiesector.
Twee uur meer
Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen ondervraagd, waaronder Nederland.
Ons land doet het, vergeleken met andere landen, overigens niet slecht. Wereldwijd werkt namelijk ruim 80 procent van de werknemers over, gemiddeld zo'n negen uur per week. Dat is bijna twee uur per persoon per week meer dan voor de coronacrisis.