Prijs vaccin omhoog

AstraZeneca wil tóch winst proberen te maken met coronavaccin

29 juli 2021 13:36 Aangepast: 29 juli 2021 15:28
Pascal Soriot, topman van AstraZeneca. Beeld © PA Images

De topman van het Brits-Zweedse AstraZeneca komt terug op de eerdere belofte dat er met de productie en verkoop van het coronavaccin tijdens de pandemie geen winst gemaakt wordt.

AstraZeneca kan 'niet voor eeuwig geen winst maken' op het vaccin, liet topman Pascal Soriot weten. Hij liet doorschemeren dat AstraZeneca de prijs van zijn vaccin op termijn waarschijnlijk gaat verhogen. Al zou de farmaceut nooit uit zijn op enorme winsten, aldus Pascal.

Winst daalt

AstraZeneca haalde in het tweede kwartaal bijna 900 miljoen dollar (zo'n 760 miljoen euro) op met de verkoop van de vaccins. Een groot bedrag, maar het bedrijf verdiende meer met andere vaccins en medicijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer verwacht dit jaar voor 28,4 miljard euro aan coronavaccins te verkopen

In totaal kwam er meer dan 8 miljard dollar binnen. Vaccins zijn goed voor iets meer dan tien procent van de totale inkomsten van het bedrijf.

Er werd winst gemaakt, al kwam dat dus niet van de coronavaccins. Het ging om 550 miljoen dollar (zo'n 463 miljoen euro), bijna 200 miljoen dollar minder dan in dezelfde periode in 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiebaas Van Delden: einde AstraZeneca in Nederland al in zicht

Tegenslagen

AstraZeneca kampt de afgelopen maanden met een groot aantal tegenslagen. Het vaccin, dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford, bleek minder beschermend dan de concurrentie. Vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna kwamen beter uit onderzoeken.

Ook werd het gebruik in verschillende landen opgeschort vanwege een kans op een vorm van trombose.

Toestemming in de VS

In de Verenigde Staten is het middel, in tegenstelling tot een stel andere vaccins, zelfs helemaal niet beschikbaar. Het bedrijf moet nog toestemming vragen van de Amerikanen. Dat gaat het in de tweede jaarhelft doen. 

Of dat dan niet te laat is? Volgens de topman niet. Goedkeuring is nog altijd een doel. In de toekomst kan het vaccin nog van belang zijn denkt hij.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van