Compensatiepakket

Meer steun festivalsector kost schatkist 40 miljoen extra

28 juli 2021 15:01 Aangepast: 28 juli 2021 15:47
Het deels opgebouwde festivalterrein voor Lowlands wordt vroegtijdig afgebroken, 27 juli 2021. Beeld © ANP

Het verlengen en uitbreiden van steun aan gedupeerde ondernemers in de festivalbranche kost het demissionaire kabinet zo'n 40 miljoen euro meer dan eerder geraamd. Het compensatiepakket omdat evenementen verboden zijn, zal de schatkist zo'n 120 miljoen euro kosten. 

Dat schrijven demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en cultuurminister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klap voor evenementenbranche, tot 1 september geen meerdaagse festivals

Organisatoren van evenementen krijgen compensatie voor de kosten die ze al hebben gemaakt voor festivals die door het verbod niet doorgaan. Voorwaarde voor de ATE is wel dat de kosten niet al door een andere regeling gedekt zijn. 

Verbod verlengd, steun ook

De reden voor de uitbreiding is dat het verbod, dat in eerste instantie van 10 juli tot 13 augustus gold, is verlengd tot en met 3 september. De steun moet ook voorkomen dat eendaagse festival die in deze periode gepland staan - en waarvan nog niet zeker is of ze door mogen gaan - nu stoppen met de voorbereidingen. 

Door de steun te verlengen, wil het demissionaire kabinet deze 'ongewenst prikkel' onschadelijk maken. Er geldt nu al een verbod voor meerdaagse festivals tot 1 september. Uiterlijk 13 augustus beslist het kabinet of eendaagse evenementen door mogen gaan of niet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Festivalorganisatie ID&T spant alsnog kort geding aan voor eendaagse festivals

Om misbruik van de regeling te voorkomen, is die alleen bedoeld voor organisatoren van evenementen die vóór 9 juli al waren gepland, toen tot het eerste verbod werd besloten. Ook moet er echt sprake zijn van een verbod dat de overheid instelt. 

Details nog uitwerken

De exacte details van de regeling, zoals de voorwaarden waar bedrijven aan moeten voldoen, moeten nog worden uitgewerkt. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming voor de regeling geven. 

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt om hoeveel evementen en activiteiten het in de gemeenten gaat, aldus Keijzer en Van Engelshoven. Aan het einde van het jaar verwachten de twee demissionaire bewindspersonen meer duidelijkheid te kunnen geven. 

Garantieregeling

De ATE komt bovenop de garantieregeling, waarbij de overheid garant staat voor het betalen van rekeningen aan leveranciers, artiesten, beveiligers en cateraars. Stel dat een festival niet doorgaat, dan betaalt de overheid de rekening.

Het demissionaire kabinet kijkt ook hier niet op een dubbeltje meer of minder, er is 450 miljoen euro beschikbaar in deze subsidiepot. 

Dat geldt overigens niet voor poppodia. Vanuit de Tweede Kamer was aan Keijzer gevraagd of er voor hen nog extra steun mogelijk is. Voor hen geldt dat ze gebruik kunnen maken van de TVL en NOW-regelingen, is het antwoord. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van