Lancering in 2024

Transport naar Jupiter-maan levert SpaceX 178 miljoen dollar op

24 juli 2021 11:32 Aangepast: 24 juli 2021 17:25
Elon Musk, midden, bij het NASA Kennedy Space Center in Florida, april 2021. Beeld © AFP

Miljardair Elon Musk heeft een prestigieuze opdracht binnengesleept met zijn bedrijf SpaceX. Het ruimtevaartbedrijf gaat het transport regelen voor NASA's missie naar Europa, een maan van planeet Jupiter. 

Het ruimtevaartuig, de Clipper, zal door een Falcon Heavy-raket naar Europa gebracht worden. Dat is de krachtigste lanceerraket die er op dit moment is, meldt persbureau Reuters.

Niet met eigen vervoer

Aanvankelijk zou de missie gebruikmaken van de raket Space Launch System (SLS) van de NASA, maar die liep vertraging op en het budget werd overschreden. 

In ruil voor het transport en wat er verder allemaal bij komt kijken, maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nu 178 miljoen dollar (151,2 miljoen euro) over aan SpaceX, meldt NASA

Eerste missie naar Jupiter-maan

De lancering is pas in 2024, vanaf het bekende lanceerplatform van de NASA bij Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida. Het is voor het eerst dat er een missie naar de maan van Jupiter gaan. 

Deze maan is ongeveer 630 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. De reis zal naar verwachting meer dan vijf jaar duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA: Fonteinen van waterdamp gezien op maan van Jupiter

Het doel van de missie is om te onderzoeken of er leven mogelijk is op het ijzige oppervlakte van de maan. Daarvoor zullen onder meer foto’s van hoge resolutie gemaakt worden en een analyse van de samenstelling van het ijs. 

Illustratie van het Europa Clipper-ruimtevaartuig. Illustratie van het Europa Clipper-ruimtevaartuig.

De missie is verder bedoeld om te kijken of er ondergrondse meren zijn en hoe diep en zout het oppervlaktewater is. 

Strijd om de ruimte

Het bedrijf van Elon Musk levert wel vaker diensten aan de NASA, tot groot ongenoegen van Blue Origin, het ruimtebedrijf van de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos. De twee miljardairs zijn samen met Richard Branson in een felle, publicitaire strijd verwikkeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blue Origin dient protest in tegen keuze NASA voor SpaceX

Alle drie de ondernemers zijn bezig commerciële ruimtereizen mogelijk te maken. Richard Branson won het wedstrijdje 'ver-plassen voor miljardairs' onlangs. Hij maakte 11 juli als eerste een privéruimtevlucht met zijn bedrijf Virgin Atlantic. Amazon-oprichter Bezos volgde zijn voorbeeld op 20 juli. 

Ruzie om miljardenproject

De strijd gaat om meer dan wie er de eerste is, want met diensten aan de NASA valt ook veel geld te verdienen. In april wist SpaceX een contract ter waarde van 2,9 miljard dollar binnen te slepen, voor de bouw van een ruimtevaartuig voor het Artemis-programma van NASA. Het doel van dit project is om voor het eerst sinds 1972 weer astronauten naar de maan te vliegen, en terug.

Na protest van Bezos' Blue Origin en een andere bedrijf, Dynetics Inc., is het contract opgeschort. Of deze twee bedrijven ook hebben geprobeerd om dit contract binnen te slepen, is niet bekendgemaakt. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van