Resultaten eerste halfjaar nog dramatisch

Zodra Basic-Fit open is, stromen leden weer toe

23 juli 2021 09:53
Pas in mei en juni mochten de sportscholen in Nederland, België en Frankrijk weer open. Beeld © ANP / Dijkstra

Het eerste halfjaar was voor Basic-Fit bijzonder slecht. De omzet kelderde en het verlies liep fors op. Het lichtpuntje is dat toen de clubs eenmaal open konden, het aantal leden weer steeg.

In de eerste drie maanden van het jaar waren de clubs in Nederland, België en Frankrijk (de drie belangrijkste landen voor Basic-Fit), gedwongen dicht. Er was toen dan ook nauwelijks omzet.

Maar in mei verbeterde dat. Op 19 mei mochten de sportscholen in Nederland weer open en op 9 juni die in België en Frankrijk. Die in Spanje en Luxemburg waren steeds open, met beperkingen, maar die landen zijn minder belangrijk voor Basic-Fit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basic-Fit lijdt megaverlies van 125 miljoen euro door corona

Meer leden

Ondanks het feit dat in het tweede kwartaal de clubs van Basic-Fit maar een klein deel van de tijd open mochten, herstelde de omzet wel. Het aantal leden nam toe tot iets meer dan 2 miljoen.

Dat is slechts nipt meer dan eind vorig jaar, maar wel aanzienlijk meer dan net voordat de sportscholen weer open mochten. Toen stokte het ledenaanal namelijk op 1,75 miljoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer naar de sportschool: hoe voorkom je blessures?

Omzet herstelt, nog fors verlies

De omzet in het tweede kwartaal daalde weliswaar, van 45 miljoen euro tot 42,3 miljoen euro, maar in Nederland mochten de clubs slechts ruwweg de helft van de tijd open (vanaf medio mei) en in Frankrijk en België maar drie weken. Frankrijk is nu goed voor de helft van het aantal clubs van Basic-Fit. 

Het aantal clubs van Basic-Fit steeg overigens wel. Eind juni waren er 142 meer dan een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kun je veilig sporten in de sportschool?

Onderaan de streep leed Basic-Fit in het eerste halfjaar overigens nog een fors verlies van 125,6 miljoen euro, tegen 51,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Toen waren tot medio maart alle sportscholen gewoon open.

Groei

Ondertussen blijft Basic-Fit werken aan groei. In de rest van 2021 zullen er per saldo nog zo'n 37 clubs bijkomen, waardoor de teller iets boven de 1000 uitkomt. Volgend jaar wordt het tempo van openingen versneld, waardoor dat aantal moet groeien tot rond de 1250.

Het bedrijf kan ook groeien, omdat het in april voor 204 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgaf. In juni stroomde de kas vol met 303,7 miljoen euro via de uitgifte van obligaties die later in aandelen kunnen worden omgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

70 procent Basic-Fit-sportscholen weer dicht door corona

Verder hebben de banken toegezegd dat de soepeler zullen omgaan met de regels waaraan Basic-Fit moet voldoen.

Donkere wolk

Toch blijft corona als een donkere wolk boven Basic-Fit hangen. Bij het voorspelde aantal openingen van nieuwe clubs gaat het bedrijf ervan uit dat er geen nieuwe lockdowns komen.

Mochten die er wel komen, dan zal de animo van leden om het lidmaatschap te verlengen waarschijnlijk dalen en potentiële leden zullen dan nog even wachten met het afsluiten van een abonnement.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van