Eigen verantwoordelijkheid

Toch naar oranje gebied op vakantie? Sunwebklanten mogen kiezen

22 juli 2021 15:11
Vakantiegangers op luchthaven Schiphol, juli 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Reisorganisatie Sunweb laat reizigers die dat willen 'gewoon' op vakantie gaan naar bestemmingen die worden afgeraden door de overheid. Klanten kunnen vanaf 4 augustus naar gebieden met code oranje reizen, maakt het bedrijf bekend.

Het bedrijf heeft 'haar beleid rond het opvolgen van kleurcodes geharmoniseerd met de Europese richtlijnen', meldt Sunweb Group in een persbericht. Die Europese richtlijnen staan reizen toe voor mensen met een coronacertificaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Zo'n certificaat kan op drie manieren verkregen worden. Mensen die volledig zijn gevaccineerd krijgen er een, wie corona heeft gehad ook of als je een negatief pcr-testresultaat kan laten zien. Volgens die richtlijnen kan er dus gewoon vakantie gevierd worden, hoe ernstig de situatie ook is op de plaats van bestemming. 

Code oranje = geen vakantie

Tot nu toe hielden de meeste reisorganisaties zich aan de reisadviezen en bijbehorende kleurcodes van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Deze kleurcodes bepalen onder meer hoe je reisverzekering omgaat met een claim als er iets gebeurt tijdens de reis. Bij code oranje ('alleen reizen indien strikt noodzakelijk') worden coronagerelateerde kosten niet vergoed.

Verzekeraars vergoeden wel de zorgkosten als je ziek wordt, maar slechts de Nederlandse tarieven. Dat kan dus in de papieren lopen als een behandeling duurder is in het buitenland. 

En wie na afloop van z'n vakantie in quarantaine moet, draait zelf op voor de dagen die hij of zij daardoor niet kan werken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?

Met het oplopende aantal besmettingen in Europa door de deltavariant van het coronavirus, dreigt een streep door heel veel vakanties. Bestemmingen als Cyprus, Portugal en Spaanse eilanden waren geel, maar zijn inmiddels oranje. Toen dit veranderde, stopte Sunweb met vliegen. 

Code oranje = eigen keuze

Op verzoek van haar klanten, komt Sunweb nu terug van dat besluit. "De Nederlandse overheid wijst reizigers op hun eigen verantwoordelijkheid en wij leggen die keuze nu ook bij onze klanten neer", zegt Mattijs ten Brink, topman van het bedrijf. Concurrent Corendon besloot al eerder om weer te gaan vliegen naar gebieden met code oranje.

Sunweb, waar ook de merken Eliza was here en Primavera onder vallen, voert de reizen die zijn geboekt gewoon uit, code oranje of niet. Reizigers kunnen vervolgens zelf kiezen of ze mee willen of toch annuleren of omboeken. Dat kan kosteloos tot twee weken voor vertrek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland donkerrood op Europese coronakaart: dit moet je weten

Het bedrijf belooft de verblijfskosten te vergoeden voor reizigers die ziek worden en daardoor langer moeten blijven of met een andere vlucht naar huis gaan. Sunweb betaalt en regelt ook coronatests voor mensen die terugkomen uit risicogebied.

Het bedrijf raadt reizigers uitdrukkelijk aan om de kleine lettertjes van de reis- en annuleringsverzekering nog even te checken. De meeste annuleringsverzekeringen keren namelijk niet uit als de reis vanwege een coronagerelateerde reden niet doorgaat. En eventuele medische kosten die je eigen verzekeraar niet vergoedt, komen ook voor eigen rekening. 

Roodgekleurde coronakaart

Er is overigens nog wel een grote 'maar' aan het plan. Vanwege het snel oplopende aantal besmettingen in Nederland, kleurt ons land inmiddels donkerrood op de Europese coronakaart. En die wordt door veel landen weer gebruikt om te bepalen of reizigers uit een bepaald gebied extra moeten testen of zelfs een inreisverbod krijgen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van