Over vijf jaar produceert Lightyear, de jonge fabrikant van elektrische auto's uit Helmond, 100.000 auto's per jaar. Die verwachting spreekt CEO Lex Hoefsloot (30) uit, in gesprek met RTL Z. Daarvoor moet nog een hoop werk verzet worden. Maar dit jaar worden 'belangrijke stappen' gezet.
Deze maand sloot Lightyear een overeenkomst met het Finse Valmet Automotive. Dat bedrijf gaat het eerste exemplaar van de start-up, de Lightyear One, produceren.
Eerder dit jaar haalde het bedrijf van Hoefsloot tientallen miljoenen aan investeringen op, onder meer bij SHV en Jaap Korteweg, bekend als oprichter van de Vegetarische Slager.

Hoe belangrijk zijn die nieuwe investeringen voor jullie?
Superbelangrijk. We hebben de afgelopen jaren veel aan technologie gewerkt. Nu staan we op het punt om naar productie te gaan volgend jaar. Deze investeringen betekenen dat we het mogelijk kunnen gaan maken om daadwerkelijk auto's te gaan leveren aan klanten.
Nu hebben jullie gekozen voor het Finse Valmet Automotive. Waarom niet voor een Nederlandse partij, zoals VDL Nedcar?
Er zijn een aantal grote partijen in Europa die auto's voor derden produceren. Deze Finse partij is er een van, VDL doet dat ook inderdaad. Onze keuze is op deze partij gevallen omdat ze al veel ervaring hebben met het produceren van elektrische auto's. Ze weten wat het is om met een batterijpakket te werken, met hoog voltage. En we hebben een goede klik met deze partij.
Veel van onze toeleveranciers zitten in Europa. Misschien is het jammer dat we niet alles in Nederland kunnen halen, maar er zijn best wel wat onderdelen die uit Nederland komen. En uiteindelijk is onze ambitie groter dan alleen Nederland. We moeten onszelf daarin niet te veel limiteren en gewoon zorgen dat we goede auto's op de weg kunnen krijgen.
Volgend jaar begint de productie. Zou ik nu al een auto kunnen bestellen?
Ja, je kunt een auto reserveren. De Lightyear One is ons eerste model, kost 150.000 euro, exclusief btw. Wat het bijzonder maakt is dat deze meer dan 700 kilometer kan rijden op één batterijlading. En in de zomer, omdat 'ie direct van het dak van de auto stroom ophaalt, hoef je 'm eigenlijk niet meer op te laden. Dan kun je maandenlang rijden, zonder dat je hem aan een stekker hangt.
In de zomer… Is het weer in Nederland wel ideaal om met een zonneauto te rijden?
Dat is inderdaad wel ironisch. Je zou kunnen zeggen dat Nederland één van de moeilijkste landen is om dit te doen. Er zijn veel landen die hier beter voor geschikt zijn. In Nederland haal je ongeveer 7000 kilometer per jaar, met de zon. Dat vertaalt zich in eens in de paar weken laden.
Als je kijkt naar andere gebieden, bijvoorbeeld Californië, dan haal je bijna het dubbele. Dat betekent dat mensen die daar rijden, voor woon-werkverkeer in principe het hele jaar niet hoeven op te laden.
In 2024 beginnen jullie met massaproductie, volgend jaar op kleine schaal. Waarom zit daar zo lang tussen?
Een belangrijke stap is om het echt betaalbaar te gaan maken. Ons eerste model is nog zeer exclusief. Uiteindelijk is onze missie schone mobiliteit voor iedereen. Bij de volgende modellen willen we ontzettend hard gaan focussen op kosten. Die moeten echt naar minder dan 50.000 euro, per auto. Daar is best wel wat tijd voor nodig, om dat in hoog-volume-productie te brengen. En het zal ook een nieuw model zijn.
Hoe wordt dit betaalbaar?
Er zit niks inherents duur in een zonneauto. Het is nog duur omdat het nu nog nieuwe technologie is, die nog uitontwikkeld moet worden. Maar straks, als het in hoge volumes geproduceerd wordt, kunnen de prijzen omlaag. Omdat het uiteindelijk gewoon motoren en zonnepanelen zijn die nu ook al geproduceerd worden voor huizen en andere elektrische auto's.
Waar staat Lightyear over vijf jaar?
Dan zouden we minimaal 100.000 auto's per jaar moeten produceren. Er zit gigantisch veel potentie in deze markt. De markt groeit ontzettend hard. Tegelijkertijd kunnen we heel dicht bij wat een huidige brandstofauto biedt komen, in termen van hoeveel actieradius je hebt en hoe vaak je moet laden. En ook zelfs qua kosten kun je beter uit zijn dan met een brandstofauto. Dus wat ons betreft komt er echt een tipping point aan, waarbij je veel meer mensen geïnteresseerd kunt krijgen voor elektrisch rijden.
Zijn jullie het nieuwe Tesla?
Als je naar schone mobiliteit voor iedereen wil komen, moet je een gigantische ambitie hebben en we denken tegelijkertijd dat dit concept gigantische potentie heeft. Zelfs superieur aan de elektrische auto. We denken echt dat over tien, twintig jaar dat de meeste mensen in een zonneauto rijden. Die potentie willen we waarmaken. Of we dan de tweede Tesla zijn? Dat is een tweede.