Ga naar de inhoud
'Verschil in visie'

Tony's Chocolonely verliest kersverse financieel directeur

Derk-Jan Terhorst blijkt na een krap jaar te zijn vertrokken bij Tony's. Beeld © ANP

Tony's Chocolonely is zijn kersverse financieel directeur Derk-Jan Terhorst alweer kwijt. De man die begin vorig jaar vol enthousiasme binnenkwam om de internationale groei van de chocoladeverkoper te begeleiden, gaat aan de slag bij een groot, maar onbekend ingrediëntenbedrijf.

Uit een persbericht van zijn nieuwe werkgever, Barentz International, blijkt dat Terhorst daar in september aantreedt als financieel directeur.

Algemeen directeur Hidde van der Wal schrijft te geloven dat Terhorst over de vaardigheden en ervaring beschikt die nodig zijn om het bedrijf in de volgende fase van groei en expansie te brengen.

Vertrouwensband

Dat doet denken aan de bewoordingen waarmee Terhorst begin vorig jaar bij Tony's Chocolonely werd binnengehaald.

Ook daar werd hij ontvangen als de man die dankzij zijn jarenlange internationale ervaring op hoge financiële posities bij supermarktconcern Ahold de uitgelezen persoon was om de internationale groei van de chocoladeverkoper te begeleiden.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe financieel directeur moet Tony's Chocolonely op orde krijgen

Bijkomend voordeel zou de vertrouwensband zijn, die Terhorst met eigenaar Henk Jan Beltman had. Beide mannen kenden elkaar al sinds de jaren negentig, uit hun studietijd in Groningen.

Duurzaam en impact

In een interview vertelde Terhorst vorig jaar nog dat hij was overgestapt van Ahold naar Tony's Chocolonely omdat hij wilde werken voor een duurzaam bedrijf met sociale impact.

Ook zei hij het leuk te vinden om voor een wat kleiner bedrijf de internationale groei te realiseren. "Ik vind het prachtig om te kijken of we met Tony's ook in de US echt een grote speler kunnen worden, en in de UK en Duitsland."

Nieuwe werkgever

Die uitdagingen ontbreken bij Terhorsts nieuwe werkgever. Barentz International is met 1750 werknemers en een omzet van ruim 1,8 miljard euro veel groter dan het chocoladebedrijf, dat 179 werknemers en een omzet van krap 89 miljoen euro telt.

Het ingrediëntenbedrijf uit Hoofddorp zit in 60 landen en staat niet speciaal bekend om zijn duurzame of sociale doelstelling.

Verschil in visie

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat Terhorst eind februari al zijn functie als bestuurder bij Tony's Chocolonely heeft neergelegd. Marketingmanager Thecla Schaeffer bevestigt dat de financieel directeur al eerder is opgestapt. "Dat was als gevolg van een verschil in visie op Tony's."

Wat precies het verschil in visie was, kan Schaeffer niet zeggen. "Na het afronden van de deal met onze nieuwe investeerders Verlinvest en Jamjar bleek Tony's een minder grote uitdaging dan hij had gehoopt. Bij zijn nieuwe werkgever voelt hij zich wat dat betreft goed thuis."

Terhorst zelf was onbereikbaar voor een toelichting. Bij het chocoladebedrijf is hij inmiddels opgevolgd door Jan Huij, die evenals zijn voorganger een verleden bij Ahold heeft.