Ga naar de inhoud
Kluis aan de gevel

Nooit meer naar afhaalpunt: pakketje bezorgd in eigen kluis

De pakketkluis aan huis. Beeld © PostNL

Het is een terugkerende frustratie bij veel mensen. Nét niet thuis zijn als je pakketje wordt bezorgd. Daarvoor heeft PostNL nu een oplossing bedacht: de bezorgkluis die je aan je huis vastmaakt. Een probleem: ze zijn al uitverkocht.

Vijf jaar geleden probeerde PostNL het al: een hele grote brievenbus, dus een postkluis, aan de gevel. Zo kunnen bezorgers ook als je niet thuis bent het bestelde pakje afleveren. Toen werd het geen succes.

Meeste pakketjes passen

Maar het postbedrijf denkt dat de consument, die nu weet dat het een heel gedoe kan zijn om na een vergeefse poging dat pakketje alsnog thuis te krijgen, er nu wel aan wil. Als er tenminste ruimte is aan de gevel van je huis.

Het gaat om een stalen kluis van een halve meter bij een halve meter en 32 centimeter diep. Daar past, zegt PostNL, 80 procent van alle bestellingen in. PostNL bezorgde vorig jaar 337 miljoen pakjes.

Niet
Lees ook
Niet meer langs de buren: pakketje bezorgd bij de bushalte

De kluis werkt als volgt: je haalt hem van het slot als je een pakketje verwacht. De pakketbezorger kan dan de bestelling erin leggen, en drukt vervolgens het drukslotje in, zodat voorbijgangers niet zomaar je bestelling kunnen jatten. Bij thuiskomst open je de kluis met je eigen sleutel, en klaar is kees.

80 euro

Zo'n kluis kost 80 euro. Volgens PostNL is dat de kostprijs. Het bedrijf zegt het product niet aan te bieden om winst mee te maken. De winst zit hem in dat de bezorging van pakketjes sneller gaat.

De kluis is een alternatief voor het afleveren bij de buren, op een afgesproken plek zoals in de schuur, of het laten bezorgen bij een afhaalpunt.

Sinds vorig jaar is er op een aantal plekken in Nederland ook de mogelijkheid om het pakket te laten bezorgen bij een pakketautomaat op een openbare plek. Zoals een bushalte of bij een supermarkt. Na een aantal proeven zegt PostNL dat ook die service wordt uitgebouwd. Op dit moment zijn er 160 pakket- en briefautomaten geplaatst in Nederland. 

Uitverkocht

Maar als je nu denkt: leuk dat is iets voor mij dan moet Post NL je meteen teleurstellen. De pakketkluizen zijn uitverkocht.

De oorzaak is dat de inkoop van grondstoffen om de kluis te maken heel moeizaam gaat. "Er is een staaltekort", aldus de woordvoerder.

Ze verwacht dat de kluizen volgende week weer beschikbaar komen.