Ga naar de inhoud
Tot 3000 euro per auto

Honderden miljoenen schadevergoeding voor gedupeerde eigenaren sjoemeldiesels

Volkswagenmedewerkers aan het werk in een fabriek in Zwickau. Beeld © AFP

Het Volkswagenconcern, waar ook merken als Audi, Seat en Škoda onder vallen, moet eigenaren van diesels met sjoemelsoftware duizenden euro's schadevergoeding betalen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. In totaal kan het bedrag oplopen tot maximaal 450 miljoen euro.

De rechtbank oordeelt namelijk dat consumenten die een nieuwe auto hebben gekocht 3.000 euro te veel hebben betaald. Voor een tweedehands exemplaar hanteert de rechtbank een bedrag van 1.500 euro.

Collectieve actie

Dat levert een totaalbedrag op in de bandbreedte van 225 tot 450 miljoen euro. De uitspraak geldt namelijk voor zo'n 150.000 autobezitters. Zij kochten hun auto bij 158 dealers die zijn aangeklaagd in de collectieve actie-zaak van de stichting Car Claim. 

In zo'n zaak klaagt een partij namens consumenten een bedrijf (of bedrijven) aan om zo een schadevergoeding af te dwingen. In het bestuur van de stichting zit onder meer Guido van Woerkom, voormalig directeur van de ANWB. De stichting heeft ook fabrikant Daimler in het vizier.

'Niemand wil bedrogen worden'

De genoemde dealers hebben volgens de rechtbank namens Volkswagen auto's verkocht die 'niet de eigenschappen bezaten die verwacht mochten worden'. Ze zijn bedrogen en 'niemand wil bedrogen worden', aldus de rechter. 

Het kan overigens nog wel even duren voor de gedupeerden hun geld hebben. De uitspraak dwingt Volkswagen of de 158 dealers die zijn aangeklaagd namelijk niet tot het uitkeren van de schadevergoeding. 

Kwart
Januari 2020:
Kwart Nederlandse sjoemeldiesels heeft nog verboden software

Om dit voor elkaar te krijgen zal de stichting Car Claim nog eens naar de rechter moeten. Een alternatief is dat de stichting om tafel gaat met Volkswagen, de andere betrokken merken en de dealers om tot een deal te komen, suggereert de rechtbank. Hoeveel autobezitters zich tot nu toe bij de stichting hebben aangesloten, is overigens onduidelijk.

Auto-importeur Pon en elektronikafabrikant Bosch waren ook aangeklaagd, maar zij kunnen volgens de rechter niet verantwoordelijk gehouden worden voor het gesjoemel van het Volkswagenconcern. 

Duitse
Lees ook:
Duitse eigenaren sjoemeldiesels krijgen geld van Volkswagen

Volkswagen in beroep

Volkswagen is het helemaal niet eens met de beargumentatie die de rechters hebben gegeven voor het vonnis en gaat daarom in beroep tegen de uitspraak, laat een woordvoerder weten. 

"Wij denken niet dat autobezitters in Nederland schade hebben geleden vanwege het uitstoot-issue omdat alle voertuigen veilig en rijwaardig waren", aldus een statement. Ook zijn de auto's volgens het bedrijf niet minder waard geworden door het sjoemelschandaal. 

Milieu-aspect

Volgens de rechtbank hebben autobezitters wel degelijk schade geleden. Bij het maken van de keuze om een nieuwe auto te kopen, weegt het milieu-aspect ook mee, in tegenstelling tot wat Volkswagen beweert, aldus de rechter. "Ze zullen liever een auto hebben die aan de regels voldoet", legt hij uit. 

En die keuze hebben de Volkswagenkopers niet gehad. "Door het bedrog hebben zij een auto gekregen die achteraf minder waard was dan de auto die ze kochten. Dus hebben ze te veel betaald." Daarnaast hebben eigenaren door het dieselschandaal 'geen rustig en ongestoord genot' meer van hun aankoop.

Manipuleren uitstoottesten

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren.

De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Update 15.45 uur:

Het artikel is op meerdere plekken aangepast met meer informatie op basis van het vonnis van de rechtbank. De belangrijkste inhoud van het vonnis lekte door een fout van de rechtbank al eerder uit, maar het vonnis zelf werd pas om 15.00 uur voorgelezen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief