Ga naar de inhoud
In verwarring

Bang voor code rood: vakantiegangers bellen reisorganisaties plat

Door alle onzekerheid boeken vakantiegangers, als ze gaan, relatief vaak op het laatste moment. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Er is veel onzekerheid bij Nederlanders die nog op vakantie willen. We zijn huiveriger geworden om naar het buitenland te gaan nu de besmettingen overal weer toenemen. De telefoon staat dan ook roodgloeiend bij callcenters van reisorganisaties.

"Het is heel druk, klanten bellen met vragen over hun vakantie, vooral over de kleurcodes. Ze willen weten wat het betekent als hun bestemming van geel naar oranje gaat, ook als dat gebeurt als ze er al zijn", zegt Audrey Denkelaar, woordvoerder van reisorganisatie Corendon.

"Vakantiegangers vragen zich ook af wat het voor hun vakantie betekent als Nederland rood kleurt", zegt ze. Afgelopen vrijdag waarschuwde premier Mark Rutte dat Nederland rood, of donkerrood kan kleuren op de Europese kaart.

Aantal
Lees ook:
Aantal besmettingen schiet omhoog: verzesvoudiging in een week

Mensen aarzelen om hun zomervakantie te boeken en zijn in verwarring gebracht door alle berichtgeving over 'Nederland code rood', bevestigt Petra Kok, woordvoerder van reisgigant TUI.

Wat als Nederland 'rood' wordt?

Morgen komt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC, het Europese RIVM) met de nieuwe kleurcodes voor landen en regio's. Als Nederland inderdaad rood wordt, dan zouden andere landen extra eisen kunnen gaan stellen aan Nederlandse toeristen, zei Rutte afgelopen vrijdag.

Het gaat nu hard met het aantal coronabesmettingen in Nederland, het schoot nog nooit zo snel omhoog. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week, een verzesvoudiging in vergelijking met een week eerder, zijn we weer beland op het niveau van begin mei.

Gaat
Lees ook:
Gaat Nederland 'op rood', en mogen we dan nog op vakantie? 5 vragen

Inmiddels geldt voor elf regio's in ons land het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Ze gaan naar 'zeer ernstig'.

Spanje

Consumenten vrezen niet alleen de gevolgen als Nederland rood wordt, maar er is ook onzekerheid over de kleurcode van landen waar we graag heen gaan. Veel daarvan kleuren immers eveneens donkerder op de Europese kaart van coronabesmettingen.

Zo is het vasteland van Spanje is inmiddels oranje, dat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om er alleen heen te reizen als dat noodzakelijk is. Verder wordt het in sommige andere landen allemaal wat lastiger.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ondernemers in Spanje zien de bui weer hangen

'Onzekerheid door verschillende eisen'

Frankrijk, bijvoorbeeld, wilde de eisen aanscherpen, alhoewel het later wat terugkrabbelde. In Griekenland mag je in de horeca alleen naar binnen als je bent gevaccineerd. De verschillende regelingen in landen in Europa en de grote onzekerheid stimuleren niet dat mensen op reis willen, zegt Frank Oostdam, woordvoerder van de ANVR. Daarbij zijn 300 reisorganisaties, zo’n 750 reisbureaus en 800 zelfstandige reisagenten aangesloten.

'Mensen aarzelen om hun zomervakantie te boeken'

'35 procent minder boekingen'

Het effect van al die onzekerheid is dat consumenten terughoudender zijn met het boeken van vakanties. In de afgelopen dagen ligt het aantal boekingen ongeveer 35 procent lager dan in de dagen daarvoor, zegt Martine Langerak, hoofd communicatie bij Sunweb. "Dat is sinds premier Mark Rutte opperde dat Nederland rood, of donkerrood kan kleuren."

"Mensen aarzelen om hun zomervakantie te boeken", ziet ook Kok, van TUI. Dit jaar halen reisorganisaties gemiddeld misschien 30 tot 40 procent van het aantal boekingen van wat er in een normaal jaar wordt gehaald, aldus Oostdam.

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Meer lastminute

Door alle onzekerheid boeken vakantiegangers, als ze gaan, relatief vaak op het laatste moment. "Er zijn nu extreem veel mensen die een lastminutereis boeken, circa 30 procent meer dan in 2019", aldus Langerak. "Veel mensen boeken binnen 48 uur voor vertrek." Als jij en je medereizigers volledig zijn gevaccineerd, dan kun je zelfs 24 uur van te voren nog boeken.

Lastminutereizen zijn nu dus ook echt lastminute. "Twee jaar terug spraken we van een lastminutereis als je binnen zes weken vóór vertrek boekte, vorig jaar als dat binnen drie weken was."

Campers
Lees ook:
Campers zijn razend populair: hier moet je op letten bij je aankoop

Weinig annuleringen, wel omboekingen

Nederlanders die al hebben geboekt annuleren nauwelijks, zeggen zowel Langerak als Kok. Wel boeken ze vaak om, naar een andere bestemming of naar een latere periode. "Het is ook onverstandig om te annuleren", zegt Kok.

Alhoewel de voorwaarden per verzekeraar verschillen, geldt in het algemeen dat een annuleringsverzekering alleen van toepassing is als je niet kunt gaan vanwege onder meer je eigen gezondheid, of als een naast familielid is overleden. Als reisorganisaties vanwege corona een reis niet laten doorgaan, dan krijgen klanten wel hun geld terug, of ze kunnen omboeken.

Auto
Lees ook:
Auto huren voor vakantie schreeuwend duur: 'Soms wel tien keer duurder' 

Zo kiest de meerderheid van de mensen die bijvoorbeeld naar delen van Portugal zouden gaan die nu oranje zijn, toch maar voor de Griekse eilanden, aldus Langerak.

'Landen gaan ons niet weigeren'

"Consumenten boeken nu vaker voor het najaar, zegt Denkelaar. Toch verwachten reisorganisaties niet dat we deze zomer niet naar belangrijke vakantielanden kunnen. "Het belang van toerisme voor landen rond de Middellandse Zee is groot, aldus Oostdam.

"Wij verwachten niet dat zij gevaccineerde en geteste Nederlanders gaan weigeren of een quarantaine opleggen. Het is zeer onwaarschijnlijk maar niet uitgesloten", zegt Kok. "Delen van het Spaanse vasteland zijn bijvoorbeeld al enige tijd rood op de kaart en toch zijn Spanjaarden nog gewoon welkom in het buitenland. Weliswaar getest, maar zonder quarantaine."

Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken

04:14
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief