Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Moederbedrijf Peugeot en Fiat investeert 30 miljard in elektrisch rijden

Een elektrische Peugeot 208. In 2030 moet 70 procent van de verkochte auto's elektrisch zijn. Beeld © Andy Smulders/ANP

Stellantis, het moederbedrijf van onder andere Peugeot, Opel, Fiat en Chrysler, steekt de komende vier jaar meer dan 30 miljard euro in de ontwikkeling van elektrisch rijden. Met de investering wil het Frans-Italiaans-Amerikaanse autoconcern zijn toekomst veiligstellen.

Dat heeft Stellantis donderdag bekendgemaakt. Het autoconcern wil dat tegen 2030 zo'n 70 procent van de verkopen in Europa een elektrisch aangedreven model is. In de Verenigde Staten moeten dan vier op de tien auto's elektrisch zijn.

Vijf gigafabrieken 

Onderdeel van de investeringen is de ontwikkeling van nieuwe accutechnologieën, zonder nikkel en kobalt. Vooral om dat laatste metaal is veel te doen. Kobalt wordt grotendeels gewonnen in de Democratische Republiek Congo, waar de mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn.

In totaal moeten er dit decennium vijf gigafabrieken voor batterijen komen, onder meer in Italië, Frankrijk en Duitsland. De accu's van Stellantis moeten straks goed zijn voor een bereik van 480 tot ruim 800 kilometer.

Meer winst

Het bedrijf scherpte eerder op donderdag zijn winstverwachting voor de eerste helft van het jaar aan, ondanks de wereldwijde chipschaarste die zorgt voor stijgende prijzen. Verder denkt Stellantis tegen 2026 een winstmarge in de dubbele cijfers te kunnen halen.

Stellantis is overigens niet het enige autobedrijf dat volop investeert in de elektrificatie van het wagenpark. Eerder al kondigen Volkswagen (33 miljard), Ford (22 miljard) en General Motors (20 miljard) soortgelijke plannen aan.

Stellantis?

Stellantis is begin dit jaar ontstaan na de fusie van PSA en Fiat Chrysler. Het concern bestaat uit totaal veertien merken: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Peugeot, Opel, RAM en Vauxhall.