Nederlanders kunnen voortaan bij Renault meer krijgen dan alleen een Clio, Captur of ander model. De autoverkoper biedt nu ook spaarrekeningen aan. Renault Bank probeert klanten te trekken met een ‘toprente’ van 0,35 procent.
Renault trekt samen op met een ander fintechbedrijf: Raisin. Inmiddels biedt de bank niet alleen diensten aan in Frankrijk, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Spanje en nu ook ons land.
De nieuwe bank moet zich in een drukke markt vechten. In ons land zijn maar liefst 43 spelers met een spaarbank actief. Naast grote namen als ABN Amro en ING gaat het ook om buitenlandse banken zoals het Italiaanse Banca Privata Leasing of het Poolse Alior Bank.

Slimme stap
Volgens de topman, João Leandro, komt de bank van Renault naar Nederland om het aanbod diverser te maken en om extra geld aan te trekken. Wat het bedrijf met het geld gaat doen, is onbekend.
Dat de Fransen Nederlands spaargeld willen aantrekken, verbaast Henriette Prast in eerste instantie. Volgens de hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning is de stap van Renault opvallend. Iets dat ze niet zag aankomen. Maar, zegt ze, het is eigenlijk best een slimme stap.
Banken hebben spaargeld eigenlijk niet nodig. Het is goedkoop om geld aan te trekken, terwijl ze moeten betalen als ze hun geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Een spaarbank is niet meer nodig.

Stekker eruit
Dat zorgt ervoor dat ze hun online spaarbank verkopen of er zelfs de stekker uittrekken. Zoals de Rabobank in Duitsland en België deed en ING in Tsjechië en Oostenrijk. ABN Amro stopte in eigen land met online bank Moneyou.
Alleen voor bedrijven die een eigen bank hebben ligt het heel anders, legt Prast uit. Zij hebben, in tegenstelling tot banken, geld nodig. Ze kunnen dan geld ophalen in de markt via het uitgeven van obligaties, maar je kan het geld ook bij particulieren ophalen. "Die weten vaak niet waar ze met hun geld heen moeten."
Zo wordt het een win-win. Het bedrijf haalt goedkoop geld op en de spaarder krijgt nog een beetje rendement op zijn spaargeld. "Een creatieve manier om een geld te komen. Ik vind het heel slim van ze."

Stemmen met je spaargeld
Prast verwacht dat meer bedrijven dit gaan doen. "Mensen kunnen als het ware stemmen met hun spaargeld. Ze kunnen kiezen voor een sympathiek bedrijf en daar hun geld heen brengen. Dan is er een keuze. Dit is mogelijk wel iets voor de jongere generatie, die meer nadenkt over de bedrijven waar ze zaken mee doen."
Renault Bank valt overigens niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, wat betekent dat je je spaargeld niet terugkrijgt van De Nederlandsche Bank als de bank failliet gaat.
De Franse spaarbank valt wel onder het Franse garantiestelsel, vergelijkbaar met het onze. Als de bank failliet gaat moet je in Frankrijk aankloppen om je geld terug te krijgen.
Depositogarantiestelsel: zo werkt het
Als een bank failliet gaat, krijg je als spaarder van De Nederlandsche Bank (DNB) je spaargeld terug. Niet alles: tot 100.000 euro per bank. Als je bij een buitenlands bedrijf bankiert, zul je je spaargeld moeten halen in het land dat over de garantieregeling gaat.
Voor of na de verkoop van een huis kan je ineens beschikken over een enorm bedrag. Daar is (sinds 2015) ook wat op verzonnen. Voor een periode van drie maanden ben je beschermd tot een bedrag van 500.000 euro.
Beleggers komen in aanmerking voor een bedrag van maximaal 200.000 euro, mocht een bank ten onder gaan.
