BMW, VW, Audi en Porsche

Brussel geeft automakers kartelboete van 875 miljoen euro

08 juli 2021 11:49 Aangepast: 08 juli 2021 11:54
Commissaris Margrethe Vestager voor Mededinging Beeld © ANP

De Europese Commissie beboet autoproducenten BMW, Volkswagen, Audi en Porsche met in totaal 875 miljoen euro vanwege kartelvorming.

Alle producenten hebben toegegeven dat zij deel uitmaakten van de groep waarin afspraken werden gemaakt over de uitstoot van het schadelijke stikstofoxide (NOx) in dieselauto's.

Daimler klikte

Ze spraken af een technologie die de auto's schoner kan maken niet volledig te gebruiken om zo met elkaar te concurreren. Daimler ontloopt een boete omdat het bedrijf het kartel in Brussel opbiechtte.

Volgens commissaris Margrethe Vestager van Mededinging was het kartel een voorbeeld van rechtmatige samenwerking, die uiteindelijk verkeerd liep.

Samenspanning niet getolereerd

"De vijf producenten hadden alle de beschikking over een technologie waarmee ze schadelijke emissies konden terugbrengen onder de wettelijke EU-normen. Maar ze gebruikten deze technologie niet volledig om met elkaar te concurreren voor schonere auto's", lichtte de commissaris de boete toe. 

"Wij tolereren het niet als bedrijven samenspannen. Concurrentie en innovatie om vervuiling door auto's terug te dringen zijn essentieel om onze ambitieuze klimaatdoelen te halen."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van