Koper gezocht voor spaarbank

Rabobank ziet (voor tweede keer op rij) een verkoop mislukken

07 juli 2021 17:46 Aangepast: 07 juli 2021 20:45
Archieffoto.

Niemand wil de Duitse online spaarbank van de Rabobank kopen. Dat is de tweede tegenvaller op rij voor de bank. Eerder waren er ook al geen geïnteresseerden voor de Belgische spaarbank. Daarom trekt de Rabo de stekker eruit.

Rabobank was sinds 2012 in Duitsland actief en heeft daar ongeveer 250.000 klanten en 62 medewerkers. Ondanks het redelijke klantenbestand lukte het niet om een koper te vinden. Dat heeft alles te maken met de lage rente.

Spaarbanken zijn daardoor minder interessant geworden voor banken. Het is heel goedkoop voor ze om geld binnen te krijgen, terwijl ze moeten betalen als ze te veel geld hebben en dat bij de Europese Centrale bank willen stallen. Een spaarbank is dus niet meer nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rabobank gaat rente rekenen boven een ton spaargeld: dit gaat het klanten kosten

'Doodsteek'

In april zag de Rabobank ook geen heil meer in de Belgische onlinebank. Klanten, 228.000 om precies te zijn, hebben tot volgend jaar om hun geld naar een andere bank te verplaatsen. Belgen hebben zo'n 7 miljard euro gestald bij de online bank. 

Rabobank.be werd in 2002 opgericht. De afgelopen jaren werden de activiteiten afgebouwd. Veel te veel, menen oud-medewerkers. "De keuze om enkel nog spaarproducten aan te bieden was de doodsteek", aldus de voormalig ceo.

Website van Rabobank.be Website van Rabobank.be

Meer banken sluiten online 

Hoeveel de Rabobank vroeg voor de onderdelen (en hoeveel er is geïnvesteerd), is onduidelijk. Wel is duidelijk dat concurrenten ook hun spaaractiviteiten opheffen.

Zo werd onlangs bekend dat verzekeraar Aegon gaat stoppen met Aegon Sparen. ABN AMRO kondigde vorig jaar al aan de stekker te trekken uit onlinedochter Moneyou. ING vertrok van de consumentenmarkten in Tsjechië en Oostenrijk en overweegt ook in Frankrijk te stoppen met zijn activiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Moneyou en Aegon wijzen spaarders de deur, maar wat als je weigert?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van