FNV verliest

Rechter: Wibra-personeel moet niet-gewerkte uren gewoon inhalen

05 juli 2021 11:16 Aangepast: 05 juli 2021 15:10
Een filiaal van de Wibra in Purmerend. Beeld © ANP

Winkelketen Wibra mag personeel dat vanwege de lockdown noodgedwongen thuiszat de niet-gewerkte uren gewoon laten inhalen. Daar hoeft het bedrijf hen niet extra voor te betalen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen gevonnist in een kort geding dat was aangespannen door vakbond FNV.

De vakbond had een kort geding aangespannen tegen de keten voor textiel, schoenen en huishoudelijke spulletjes. Inzet van de rechtszaak: mag Wibra het personeel dat vanwege de coronamaatregelen veel minder uren draaide dan in hun contract stond, deze zogeheten minuren alsnog laten werken zonder daar extra voor te betalen. 

Volgens vakbond FNV zou Wibra dit niet mogen doen, omdat het bedrijf ook geld kreeg van de overheid om het personeel door te betalen. Dat gebeurde via de NOW-regeling. 

Afspraak uit de cao

Het bedrijf verdedigde zich door te wijzen op de cao voor winkelpersoneel in de non food-sector. Die staat toe dat werkgevers hun personeel tot wel 35 procent minder laat werken dan in iemands contract staat als de situatie daarom vraagt, maar de uren wel op een later moment laat inhalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Protest FNV:

Minder gewerkt door lockdown? Wibra wil dat personeel die uren onbetaald inhaalt

Bij Wibra heeft maar 4 procent van het personeel meer dan 10 procent van de contracturen aan minuren opgebouwd, zo stelt het bedrijf. En slechts twee personeelsleden bouwden meer dan 35 procent van hun contractduur aan minuren op. 

Het gaat om de periode van halverwege december 2020 toen de lockdown inging tot eind april toen alle winkels weer helemaal open mochten. 

Eis FNV: schrappen minuren

Het bedrijf wil dat de niet-gewerkte uren van het personeel tijdens deze periode nu worden ingehaald, zonder dat het personeel hier extra voor betaald wordt. Het gaat gemiddeld om 40 minuten extra per week die het personeel dit jaar nog moet werken. Bij de ongeveer 200 winkels van Wibra werken zo'n 980 mensen. Wibra heeft in totaal 1.800 medewerkers in dienst. 

FNV eiste in het kort geding dat Wibra zou stoppen met het opschrijven van minuren die ontstaan door coronamaatregelen en dat de minuren die al waren opgeschreven worden geschrapt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel onbetaald corona-uren laten inhalen, mag dat?

Volgens de FNV is de regel uit de cao niet van toepassing in de buitengewone situatie die de coronapandemie is. Daarbovenop komt nog eens dat Wibra dus ook nog eens geld van de overheid kreeg om het personeel door te betalen. stelt FNV. 

Rechter: geen verbod op inhalen minuren

De rechtbank in Zutphen is het niet met de vakbond eens. Allereerst houdt Wibra zich gewoon netjes aan de afspraak uit de cao, die dus de mogelijkheid biedt om over één jaar gezien personeel uren die het niet heeft gewerkt, later in te laten halen. 

Dat het bedrijf NOW-steun kreeg, doet daar niets aan af. Die steun is namelijk bedoeld om het bedrijf te helpen het personeel te kunnen blijven betalen ondanks het omzetverlies vanwege de gedwongen sluiting van de winkels. 

Wibra 'blij'

Het bedrijf, met hoofdkantoor in het Gelderse Epe laat in een reactie weten 'blij' te zijn met het vonnis. Daarnaast overweegt Wibra om "ondanks de beslissing van de rechter (...) alsnog een deel van de opgebouwde min-uren kwijt te schelden." Het bedrijf zal dit in overleg met de ondernemingsraad doen. "We hebben geen FNV of een kort geding nodig om dat te doen", aldus de persverklaring.

Hoeveel medewerkers in de komende maanden extra moeten werken om minuren in te halen, kan het bedrijf vanwege dit voornemen nog niet zeggen. En wat het vonnis Wibra scheelt aan inhuur van extra arbeidskrachten is ook nog niet duidelijk, laat het bedrijf via een pr-bureau weten.

Vakbond FNV is heel erg teleurgesteld met het vonnis. "Bedrijven krijgen miljoenen staatssteun en de rekening komt bij mensen met de laagste inkomens", zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen. De uitspraak toont volgens haar aan dat de cao niet deugt.

FNV: overweegt hoger beroep

Of de vakbond de uitspraak gaat aanvechten, is nog niet duidelijk. Vermeulen laat weten dat ze eerst de uitspraak gaan bestuderen en 'goed beraden op mogelijke vervolgstappen'. Behalve de juridische nederlaag moet FNV ook de juridische kosten van Wibra betalen, bij elkaar bijna 2.200 euro. 

Of de vakbond kans maakt in een hoger beroep, is de vraag. Het vonnis van de rechter kwam voor juristen niet als een verrassing. "Al lijkt het moreel verwerpelijk – de rechter past gewoon vrij strikt de cao-regeling toe", reageert arbeidsjurist Maarten van Gelderen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van