Controlfreak wacht grote uitdagingen

Wie is Andy Jassy, de nieuwe baas van het machtige Amazon?

05 juli 2021 07:06
Andy Jassy wordt de nieuwe baas van het machtige Amazon.

Vandaag, 27 jaar nadat hij Amazon oprichtte vanuit zijn garage, draagt ceo en multimiljardair Jeff Bezos zijn taken over aan zijn opvolger: Andy Jassy. Wie is deze man en wat staat hem te wachten?

Ga er maar aanstaan: je wordt baas van een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld. En dat niet alleen. Je volgt de man op die deze techgigant vanuit zijn garage heeft opgericht en uitgebouwd tot een bedrijf met 1,3 miljoen werknemers en een beurswaarde van 1,7 biljoen dollar (1,4 biljoen euro).

Voor die uitdaging staat de 53-jarige Andy Jassy. Hoewel hij voor het grote publiek wellicht een nieuw gezicht is, is hij dat binnen Amazon niet. Hij werkt al 24 jaar bij het bedrijf en was baas van de tak die gaat over webservices en cloud computing, het onderdeel van Amazon waar het meeste geld wordt verdiend.

Controlfreak

Anders dan Bezos is hij rustig en een stuk minder ontvlambaar, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, maar hij is minstens zo ambitieus en competitief.

Medewerkers omschrijven hem als iemand die zich met de kleinste details bezighoudt. Van het pitchen van klanten tot het kiezen van de muziek op Amazon-evenementen en het aanpassen van persberichten: Jassy bemoeit zich overal mee.

Dat oog voor detail heeft hem ver gebracht. De nieuwe baas van Amazon stond aan de wieg van de afdeling die hij de afgelopen jaren nog altijd bestuurde: die van cloud computing en webservices. Via Amazon kunnen bedrijven data opslaan bij datacenters van het techbedrijf. Ze hoeven dus niet zelf een datacenter te bouwen en onderhouden.

Jassy’s kindje is essentieel voor de techgigant, want 60 procent van de winst van Amazon komt daar vandaan.

Jassy is wat minder opvliegend, maar minstens zo ambitieus als zijn voorganger Jeff Bezos. Jassy is wat minder opvliegend, maar minstens zo ambitieus als zijn voorganger Jeff Bezos.

Kapers op de kust

En dat komt goed uit, want dat is precies waar Jassy het druk mee gaat krijgen. Er liggen namelijk cloudkapers op de kust. Amazon is op dit moment nog koning in de wereld van de cloud: het heeft ruim 40 procent van de markt in handen. De nummer twee, Microsoft, kan slechts rekenen op de helft daarvan.

Maar die verhoudingen lijken te gaan schuiven. Zo nam de cloud-omzet van Google in 2020 met 66 procent toe en die van Microsoft met een kleine 60 procent.

Bij Amazon was er een stuk minder omzetgroei: 29 procent, schrijft Bloomberg. Jassy zal dus moeten vechten om de ruime koppositie van Amazon te behouden.

Gevechten

Er komen meer gevechten aan voor de nieuwe baas van de techgigant. Vooral met de overheid, toezichthouders en eigen werknemers. Zo ligt er een Amerikaanse wet op de plank die de macht van grote techbedrijven wil doorbreken. Met die wet moet machtsmisbruik worden tegengegaan en kunnen bedrijven zoals Amazon makkelijker worden opgebroken.

Daarnaast zal Jassy het waarschijnlijk aan de stok krijgen met de de Federal Trade Commission, een belangrijke Amerikaanse toezichthouder. De door Biden aangestelde nieuwe baas van die organisatie, Lina Khan, staat bekend om haar kritiek op Amazon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon wil voorzitter waakhond van zaak vanwege eerdere kritiek

Verzet werknemers

Tot slot lijken de eigen werknemers van Amazon zich steeds meer te verzetten tegen de macht van hun werkgever. Lange werkdagen in grote pakhuizen met strenge regels en lage lonen; niet iedereen ziet het meer zitten. In de Amerikaanse staat Alabama werd daarom recent de belangrijkste poging tot nu toe gedaan om een vakbond op te richten voor Amazon-medewerkers.

Om een vakbond op te kunnen richten moesten de werknemers naar de stembus. De poging mislukte: slechts een kleine 30 procent van de werknemers stemde voor de oprichting van een vakbond. Volgens critici mede dankzij een agressieve anti-campagne van Amazon.

Meer acties

Deze slag heeft het techbedrijf dus gewonnen, maar de verwachting is dat er meer vergelijkbare acties zullen komen in een poging om de arbeidsomstandigheden op de werkvloer te verbeteren. Een van de vele uitdagingen van de nieuwe baas van een van 's werelds machtigste bedrijven.

Voorganger Jeff Bezos gaat het ondertussen wat rustiger aan doen. Hij wordt voorzitter van de raad van commissarissen bij Amazon en zal zich gaan richten op de ruimteplannen van het bedrijf en de Washington Post. En 's weekends stapt hij ongetwijfeld zo nu en dan op zijn Nederlandse jacht

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van