Focus op kernmarkten

HEMA trekt zich na de zomer terug uit het Verenigd Koninkrijk

01 juli 2021 15:37
Filiaal van HEMA op vliegveld London Stansted. Beeld © Robin van Lonkhuijsen/ANP

HEMA-ceo Saskia Egas Reparaz laat direct van zich horen. Een maand na haar aantreden maakt Nederlands bekendste warenhuisketen bekend zijn zes winkels in het Verenigd Koninkrijk na de zomer te sluiten. Daarmee komt er na zeven jaar een einde aan het Britse avontuur.

De beslissing komt niet uit de lucht vallen, maar volgt wel sneller dan verwacht. Bij haar aanstelling op 1 juni maakte Egas Reparaz, gesteund door de eigenaren, haar nieuwe strategie bekend. De HEMA zou zich onder haar leiding focussen op de kernmarkten Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk.

HEMA werd vorig jaar oktober overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en ondernemersfamilie Van Eerd, eigenaar van supermarktketen Jumbo. Destijds gaf Jumbo-cfo Ton van Veen namens de Van Eerd-familie al aan dat HEMA zich 'nadrukkelijker op zijn thuismarkten' zou gaan richten.

Wilde plannen

Egas Reparaz noemt het afscheid 'jammer', met name voor haar collega's in het Verenigd Koninkrijk. Ze constateert dat het niet is gelukt om uit te groeien tot internationaal merk. "We hebben echter nooit een solide positie in de Engelse markt weten op te bouwen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

Onder haar voorganger Tjeerd Jegen had HEMA nog wilde internationale plannen. De ene buitenlandse winkel na de andere werd geopend, tot aan woestijnstad Dubai aan toe. Jegen sprak zelfs over vijftig winkels in het Midden-Oosten, gevolgd door filialen in India, Thailand en Maleisië.

Mexico en Emiraten

Ook aan de andere kant van de Noordzee zag de voormalige HEMA-baas een grote toekomst weggelegd voor de Nederlandse keten. In 2018 was hij ervan overtuigd dat de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam wel 75 winkels in het Verenigd Koninkrijk zou kunnen uitbaten.

Op dit moment heeft HEMA naast de kernmarkten ook nog winkels in Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Of en zo ja wanneer de filialen daar ook hun deuren moeten sluiten, is nog niet bekend.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van