Na rechtszaken

EssilorLuxottica capituleert en betaalt volle mep voor GrandVision

30 juni 2021 10:24 Aangepast: 30 juni 2021 10:26
De winkel van Eye Wish in Arnhem. Nu de overname van GrandVision doorgaat, moet deze keten worden afgestoten. Beeld © ANP Foto

EssilorLuxottica neemt GrandVision, het bedrijf achter Pearle en Eye Wish, toch over voor de oorspronkelijk afgesproken prijs. Het leek erop dat het Frans-Italiaanse brillenconcern een lagere prijs wilde bedingen, maar het heeft nu besloten de miljardendeal door te zetten.

EssilorLuxottica koopt voor zo'n 5,5 miljard euro het aandelenbelang van ruim 76 procent over van HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm.

Lagere prijs

Die deal werd al een jaar of twee geleden beklonken, maar koper en verkoper ruzieden afgelopen tijd in verschillende rechtszalen. Na een arbitragezaak in Zwitserland over vermeende misstanden door het Nederlandse bedrijf leek het er onlangs op dat EssilorLuxottica wel eens zou kunnen afzien van de deal. Ook werd er gespeculeerd dat de koper misschien een lagere prijs wilde bedingen.

Maar na uitgebreid alle opties te hebben bekeken, besluit EssilorLuxottica zich niet langer te verzetten en gewoon de oorspronkelijk afgesproken prijs te betalen. Met de deal wordt GrandVision gewaardeerd op zo'n 7 miljard euro, EssilorLuxottica betaalt namelijk 28 euro per aandeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kink in de kabel bij fusie brillengiganten door kort geding

De strategische gedachte achter de overname zou nog steeds goed zijn. "Nu de sector weer groeit na de pandemie, zijn we van mening dat dit het perfecte moment is om ons retailnetwerk uit te breiden", aldus het Frans-Italiaanse bedrijf.

Bedrijfsvoering tijdens coronacrisis

De 'lessen en ervaringen' van het geschil met GrandVision wil EssilorLuxottica nu gebruiken om het gekochte bedrijf, met circa 37.000 medewerkers, snel goed te integreren in de eigen organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overname GrandVision goedgekeurd als Eyewish in de verkoop gaat

De kwestie waarover zoveel gesteggeld werd, draaide om vertrouwelijke documenten van GrandVision, waar de koper inzage in wilde. Volgens EssilorLuxottica zou GrandVision zich niet aan de overnameovereenkomst hebben gehouden door zijn bedrijfsvoering te veranderen tijdens de coronacrisis.

De procedures waren voor het brillenconcern reden om publiekelijk twijfel te zaaien over het doorgaan van de overname. GrandVision en investeerder HAL, de huidige grootaandeelhouder van GrandVision, zijn wel altijd een voorstander van de deal gebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU onderzoekt samengaan brillengiganten Grandvision en EssilorLuxottica

Naar verwachting wordt de overname op 1 juli afgerond. Voor de aankoop was eerder al goedkeuring verkregen van toezichthouders in verscheidene landen.

De Europese Commissie gaf in maart onder voorwaarden toestemming. Er moesten om een gezonde concurrentie in de markt te behouden nog wel bepaalde ketens van de hand worden gedaan, waaronder het Nederlandse Eye Wish.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van