Twee ex-directeuren van het bergingsbedrijf Mammoet Salvage kunnen fluiten naar een schadevergoeding van 8 tot 14 miljoen euro. Volgens de directeuren moesten zij hun aandelen in het bedrijf, dat in de problemen kwam door tegenvallers en een smeergeldaffaire, onder dwang voor niets van de hand doen.
Directeuren Fokko Ringersma en Arjan Herrebout richtten in 2006 het bergingsbedrijf Mammoet Salvage op, als dochter van het transportconcern Mammoet. Het bedrijf haalde flinke orders binnen, maar werd financieel geen succes.
Smeergeld
Als gevolg van verlieslatende projecten en een niet betalende klant in Irak kwam het bedrijf zes jaar geleden aan de grond te zitten. Later bleek dat Mammoet in de Irakese kwestie smeergeld betaalde om te proberen om de facturen alsnog te innen.

Eind 2015 besloten Mammoet en haar moederconcern SHV Holdings het kwakkelende bergingsbedrijf te verkopen. Na een moeizaam verkoopproces werd Mammoet Salvage grotendeels overgenomen door een concurrent. Daarbij verkochten ook de directeuren hun belang van 30 procent in het bergingsbedrijf voor 1 euro.
Schadeclaim
Achteraf stapten Ringersma en Herrebout naar de rechter, waar zij stelden dat zij hun belang in Mammoet Salvage onder dwang en voor veel te weinig geld hadden moeten verkopen. Zij eisten een schadevergoeding van minstens 8 tot 14 miljoen euro van de Mammoet-bestuurders Herman Smit en Jan Kleijn, die volgens hen voor de verkoop verantwoordelijk waren.

Ook legden zij beslag op het vermogen van de bestuurders. Om dat beslag op te heffen gaven de bestuurders en Mammoet in 2017 bank- en concerngaranties van samen 8,7 miljoen euro.
Gevoelige documenten
Pikant was dat de naar eigen zeggen gedupeerde oud-directeuren tijdens de rechtszaak onder meer gevoelige documenten opeisten die Mammoet en SHV waarschijnlijk niet graag openbaar wilden zien.
Dat betrof onder meer documentatie over de smeergeldbetalingen in Irak, het vertrek van een bedrijfsjurist van Mammoet en interne fraudeonderzoeken. Eerder wees het hof die eis al af.
Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat het gerechtshof in Arnhem eerder deze maand ook de schadeclaim van de directeuren heeft afgewezen. Volgens het hof zijn de bestuurders van Mammoet niet aansprakelijk voor de gestelde schade.
Schikking 42 miljoen
Advocaat Ton van Oosten van de twee directeuren was vandaag onbereikbaar voor een toelichting. Directeur Ringersma verblijft in het buitenland en reageerde nog niet op een verzoek op commentaar op de verloren rechtszaak.
Advocaat Arnold Croiset van Uchelen en woordvoerder Jeroen Overduin van Mammoet waren evenmin beschikbaar voor een toelichting.
Vorige maand bereikte moederconcern SHV Holdings een schikking met het Openbaar Ministerie over een aantal corruptiezaken waaronder de affaire in Irak. SHV betaalde hierbij een boete van bijna 42 miljoen euro.

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.