Pizzadeal

Noren kopen Nederlands New York Pizza, hebben vooral interesse in het deeg

28 juni 2021 11:25 Aangepast: 28 juni 2021 12:57
Beeld © Robin Utrecht

New York Pizza, een van de grootste Nederlandse pizzaketens, wordt overgenomen door het Noorse Orkla. De Noren krijgen 75 procent van het bedrijf in handen en lijken vooral geïnteresseerd in het Nederlandse pizzadeeg.

De huidige aandeelhouders houden de resterende 25 procent van het bedrijf, meldt Orkla in een een persbericht. Een overnamebedrag wordt niet genoemd, maar de keten krijgt door de deal een waarde van 145 miljoen euro, schrijven de Noren. 

Nederlands bedrijf

New York Pizza heeft 75 werknemers op het hoofdkantoor in Amstelveen en is met de afhaalrestaurants op dit moment vooral een Nederlands bedrijf. Van de 232 franchise-vestigingen liggen er 229 in Nederland.

Vorig jaar gingen er 11,5 miljoen pizza's over de toonbank, goed voor een omzet van 54,7 miljoen euro, stelt Orkla. 

Er wordt ook al voorzichtig over de grens gekeken. Eind vorig jaar werd de eerste vestiging geopend in het Belgische Leuven en er zijn plannen voor vijf nieuwe vestigingen in België dit jaar. Daarnaast zijn er twee pizzawinkels in Keulen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

New York Pizza groeit 20 procent, 'corona een geluk bij een ongeluk'

Vooral pizzadeeg interessant 

Maar op een ander vlak is New York Pizza internationaal al een stuk groter: pizzadeeg. Via Euro Pizza Products dat in 1993 begon als deegfabrikant en groothandel voor New York Pizza, worden inmiddels pizzadeeg en andere pizza-ingrediënten geëxporteerd naar 18 Europese landen. 

In de fabriek in Amstelveen kan meer dan 20 miljoen kilo pizzadeeg per jaar worden geproduceerd. Dat gebeurt voor pizzaketens, maar ook voor cateraars en makers van dieprviespizza's.

Orkla is een grote holdingmaatschappij waar zo'n 300 merken onder hangen en zit al een tijdje in de pizzabusiness. Daardoor is het al een paar jaar een grote afnemer van Euro Pizza Products. Orkla noemt de deegfabrikant een zeer belangrijk onderdeel van het businessmodel van New York Pizza. 

Orkla-directieleden Jaan Ivar Semlitsch en Kenneth Haavet laten zien dat het ze vooral te doen is om het deeg. Orkla-directieleden Jaan Ivar Semlitsch en Kenneth Haavet laten zien dat het ze vooral te doen is om het deeg.

De grootste externe afnemer van de Nederlandse deegfabriek is de Finse pizzaketen Kotipizza, een bedrijf dat sinds 2019 in handen is van Orkla en net als New York Pizza bestaat uit franchise-vestigingen.

"Met zowel New York Pizza als Kotipizza in onze portefeuille, zien we verschillende mogelijkheden voor een beter samenwerking", zegt Kenneth Haavet, ceo van Orkla Consumer & Financial Investments. 

Goedkeuring nodig

Haavet wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van New York Pizza. Ook de ceo van Kotipizza, Tommi Tervanen, krijgt een zetel in de raad. 

Voor New York Pizza is de deal een belangrijke stap om te kunnen groeien, zegt ceo Philippe Vorst.

New York Pizza zal een losstaande keten blijven naast Kotipizza. Orkla verwacht de deal in het derde kwartaal dit jaar af te ronden na goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van