Miljonair vs. familiebedrijf

Nieuwe kaper op kust stuwt koers Neways verder omhoog

25 juni 2021 16:47 Aangepast: 25 juni 2021 20:25
Een medewerker van Neways, in 2010. Beeld © Archieffoto ANP

De komst van investeerder Infestos in het strijdperk om elektronicabedrijf Neways heeft de koers van het bedrijf verder omhoog gestuwd. Neways is inzet van een felle biedingenstrijd, tussen Infestos uit Enschede en VDL uit Eindhoven. "Aandeelhouders kunnen rustig achteroverleunen."

Het draait allemaal om Neways, een belangrijke toeleverancier van onder meer VDL. Dit familiebedrijf had al een groot belang in Neways, dat net als VDL in Eindhoven is gevestigd. Met een overname van Neways krijgt VDL, maker van onder meer autobussen en technische apparatuur, weer een groter stuk van de industriële keten in handen. 

Twentse miljonair

Het vijandige overnamebod van het Brabantse industrieconglomeraat van 13 euro per aandeel eind mei werd gisteren door Infestos overtroffen met een bod van 14,5 euro per aandeel. Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op 177,5 miljoen euro.

Infestos is het investeringsbedrijf van ondernemer Bernard ten Doeschot. Hij vergaarde zijn fortuin met de verkoop van zijn bedrijf Norit/X-Flow en vervolgens het naar de beurs brengen van laadpalenfabrikant Alfen, meldt Quote.

Steun van management

Dat is niet alleen aantrekkelijker voor de aandeelhouders van Neways, het management van het bedrijf is er ook mee in z'n nopjes. In tegenstelling tot het bod van VDL krijgt het bod van Infestos de steun van het bedrijf. 

Miniatuurvoorbeeld
19 mei:

Neways wijst overnamebod van VDL van de hand: 'Te laag'

Het bod is ook precies voldoende om de steun die enkele grootaandeelhouders hadden toegezegd aan VDL ongedaan te maken. Die steun zou vervallen bij een bod dat minstens 10 procent boven het bod van VDL zou liggen. 

Dezelfde bepaling is ook afgesproken in de deal die er nu ligt tussen Infestos en Neways. Stel dat er een partij is die minimaal 15,95 euro per aandeel wil betalen, dan krijgt Infestos ook nog de kans om dit bod te evenaren. 

Ridder op witte paard of truc?

Het is dus zeer interessant om te kijken wat er nu gaat gebeuren, aldus Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Is Infestos nu een ridder op het witte paard, met echt serieuze belangen of wordt een truc uitgevoerd", vraagt hij zich af. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML rekent zich rijk dankzij chiptekort: dit jaar 30 procent omzetgroei

Het bod kan ook bedoeld zijn om VDL uit de tent te lokken, legt Veenstra uit. "De aandeelhouders van Neways kunnen rustig achteroverleunen in ieder geval", merkt hij op. In de afgelopen drie maanden is de koers van met ruim 50 procent gestegen

VDL aan zet

Wat VDL gaat doen is nog onbekend. Het bedrijf reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. Wel liet het nabeurs weten dat het 'kennis genomen' heeft van het gezamenlijke persbericht van Infestos en Neways. VDL gaat zich beraden op zijn positie, en laat de optie open dat het evenaren van het bod van Infestos 'wordt meegenomen in de overwegingen'. 

VDL laat verder weten op dit moment geen hoger bod te willen uitbrengen. Het bedrijf zal uiterlijk 8 juli aangeven wat het gaat doen. 

Verrassing

Het bod van Infestos lijkt als een grote verrassing voor VDL te zijn gekomen. De timing van het nieuwe bod valt, toeval of niet, min of meer samen met het verstrijken van de termijn voor VDL om bekend te maken of ze hun oorspronkelijk bod gestand zouden doen. 

Vanochtend voorbeurs verscheen er een bericht op de site van VDL, waarin het bedrijf aankondigde dat het een biedingsbericht ging indienen bij de AFM. Het bericht, dat in bezit is van RTL Z, is ongeveer na een half uur weer offline gehaald en nabeurs vervangen voor het bericht met de reactie op het tegenbod van Infestos. 

Update:

Dit bericht is nabeurs aangevuld met de reactie van VDL op het bod van Infestos.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van