Ga naar de inhoud
Niet over nagedacht bij aanschaf

Spatschermen prima te recyclen, maar gebeurt dat ook?

Bij kassa's van onder meer supermarkten hangen spatschermen van plexiglas. Beeld © ANP Ramon van Flymen

Nederland hangt vol spatschermen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar wat gebeurt er straks met al dat plastic? Veel bedrijven hebben er totaal niet op gelet of ze te recyclen zijn toen ze de schermen kochten, terwijl dat prima kan. "Het is super te recyclen."

"Dat is een goede vraag, dat staat op het lijstje dat we binnenkort bespreken", zegt Frederike van Urk, woordvoerder van HEMA op de vraag of de winkelketen de spatschermen die in de winkels hangen daar ook blijven, of dat ze worden weggehaald.

'Voorlopig blijven ze'

Bij supermarktketen Plus hebben ze het er al wel over gehad. De schermen blijven in ieder geval voorlopig hangen, zegt woordvoerder Rianne van Beek.

"Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er anderhalve meter afstand kan worden bewaard op plekken waar dat anders lastig is. Hoe lang ze blijven hangen hangt dus van de anderhalvemeterregel af."

Hoe
Lees ook:
Hoe effectief zijn de kuch- of spatschermen eigenlijk?

"Ik kan me wel voorstellen dat als alles achter de rug is en ze dus geen functie meer hebben, ze zullen verdwijnen", aldus Van Beek.

Of de nieuwe standaard?

Maar niet iedereen is daarvan overtuigd. "Die plexiglasplaten als scheiding bij de juwelier aan tafel zullen zeker blijven, dat is de nieuwe standaard. Bedrijven hebben er in geïnvesteerd en ze zijn zeker niet goedkoop, die zullen dan niet zomaar worden weg gedaan", zegt Mark van Maanen, sales manager bij B-Living.

Dit bedrijf maakt zelf geen plexiglas schermen, maar transparante zeilen die je bij onder meer supermarkten ziet hangen tussen zelfscankassa's.

'Transparante zeilen verdwijnen'

Volgens Van Maanen is B-Living de grootste leverancier hiervan in Nederland. Zijn eigen transparante zeilen, die in feite gewoon tafelzeil zijn, zullen wel verdwijnen, denkt hij. "Helemaal in het begin van corona was dat een noodsprong voor bedrijven. Plexiglas is ook mooier, tafelzeil is maar tafelzeil, oneerbiedig gezegd."

De zeilen zijn ook aanzienlijk goedkoper, ze kosten 8 euro per strekkende meter, aldus Van Maanen. Voor een hangend scherm van plexiglas betaal je 55 euro, en voor een staand scherm met aan de onderkant een uitsparing ben je 65 euro kwijt.

'Plexiglas is mooier, tafelzeil is maar tafelzeil, oneerbiedig gezegd'

Recyclen?

Toen de spatschermen, van plexiglas of die van zeil, werden gekocht was er zo'n grote haast bij, dat veel bedrijven er alleen op letten dat ze klanten en medewerkers konden beschermen, toen medio maart vorig jaar corona Nederland in zijn greep kreeg. "Ik denk niet dat er op dat moment op gelet is of de schermen te recyclen waren", zegt Van Beek.

De
Lees ook:
De Jonge: '1,5 meter afstand nodig tot half augustus'

"Het is super te recyclen", weet Gerrit Klein Nagelvoort, manager bij Veolia Polymers in het Twentse Vriezenveen. Zijn bedrijf verwerkt alle soorten plastic tot grondstof voor allerlei producten.

Het zou zelfs stom zijn om de schermen zomaar weg te gooien en te verbranden, zegt hij. "Als afval verbrand moet worden, dan moet je daarvoor betalen, maar als het wordt gerecycled, dan levert het al vlot 1 euro per kilo op." 

Deskundigen
Lees ook:
Deskundigen waarschuwen: opleving corona dreigt

'Is aan de klanten'

Ook leveranciers hebben daar niet in eerste instantie naar gekeken. "We hebben ons nog niet beziggehouden met de vraag of plexiglasschermen gerecycled kunnen worden", zegt Daan Hettema, van Plexiglas-scherm.nl, dat plexiglasschermen maakt.

Wat er na gebruik met de schermen gebeurt, is volgens hem aan de klanten. "Ik neem aan dat ze ze niet komen terugbrengen". Hij zegt niet te weten of de schermen gerecycled kunnen worden.

Krijg
Lees ook:
Krijg je bij de deltavariant andere symptomen?

Geen voorraden schermen en zeil

Het scheelt in ieder geval dat er in magazijnen van leveranciers geen voorraden met plexiglasschermen of transparante zeilen liggen. "Wij maken ze op bestelling", legt Hettema uit.

De transparante zeilen van B-Living zijn gemaakt van zeil dat normaal wordt gebruikt voor tafelzeil. "We blijven daar niet mee zitten, er is eerder een tekort door de kunststofschaarste", zegt Van Maanen.

Hoe
Lees ook:
Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck

Miljoenen mondkapjes

Maar voorraden hebben ze wél bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De meest recente cijfers dateren van eind mei. Toen waren er onder meer 763 miljoen chirurgische maskers en nog eens 81 miljoen andere maskers. Verder lagen er nog eens onder meer 561 miljoen handschoenen en 64 miljoen jassen.

Dat is veel meer dan er nodig is. Zo is de verwachte vraag, gebaseerd op de aanvragen in de afgelopen drie weken, naar chirurgische maskers 248.000. De voorraad is ruim 3000 keer zo hoog.

Naar zogeheten KN95-maskers is de gemiddelde vraag zelfs nul, terwijl er bijna 33 miljoen op voorraad zijn.

Personeel
Lees ook:
Personeel onbetaald corona-uren laten inhalen, mag dat?

Weggeven, verkopen, recyclen

De houdbaarheid van deze producten is tussen de twee en vijf jaar, zegt woordvoerder Tom Elbersen. Voor het zomerreces informeert de minister de Kamer wat er met de voorraden gaat gebeuren.

Een deel wordt weggegeven aan bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Suriname en India. Verder wordt een deel verkocht en een deel zal als noodvoorraad worden aangehouden. De TU Delft kijkt nu ook of materiaal te recyclen is, aldus Elbersen.

Dit is long covid: geheugenproblemen, vermoeidheid en twijfels over werk

03:09
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van