Ga naar de inhoud
Geen gelopen race

Personeel onbetaald corona-uren laten inhalen, mag dat?

Als gevolg van corona moest Wibra de winkels sluiten. Beeld © ANP

Winkelketen Wibra en vakbond FNV staan vandaag voor de rechter. De winkelketen wil dat werknemers uren die zij niet konden werken als gevolg van corona, onbetaald inhalen. Mag dat zomaar, en kan dat ook gebeuren bij andere bedrijven? "Het wordt nog heel spannend wat de rechter gaat doen."

Wat is er aan de hand?

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek door EenVandaag en De Groene Amsterdammer dat winkelketens als Wibra willen dat hun werknemers een deel van de uren die zij afgelopen jaar als gevolg van corona niet konden werken, in de toekomst onbetaald inhalen.

Wibra en vakbond FNV voeren daarover nu een rechtszaak.

Mag dat zomaar?

Wibra beroept zich op de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de winkelbranche. Die voorziet in arbeidscontracten met een gemiddelde arbeidstijd. Werknemers krijgen een vast maandsalaris, maar hun uren kunnen flexibel worden ingevuld.

Dat zou betekenen dat de werknemers uren die zij als gevolg van de lockdown en winkelsluitingen niet konden werken - zogenaamde min-uren - later onbetaald moeten inhalen. Daarbij geldt overigens een maximum van 35 procent van het aantal uren.

Minder
Lees ook:
Minder gewerkt door lockdown? Wibra wil dat personeel die uren onbetaald inhaalt

Geen speld tussen te krijgen, dus?

Dat vindt FNV Winkelstraat niet. De vakbond voor winkelpersoneel meent dat Wibra de rekening niet deels bij de werknemers mag neerleggen, mede omdat het bedrijf ook financiële overheidssteun ontving om de gevolgen van de coronacrisis te kunnen opvangen.

Onder de zogenoemde NOW-regeling vergoedt de overheid een groot deel van de loonkosten aan bedrijven die hun omzet als gevolg van corona zagen kelderen. Volgens FNV probeert Wibra van twee walletjes te eten.

Wie krijgt gelijk?

Dat wordt nog spannend, want volgens arbeidsrechtjuristen is de zaak niet klip en klaar. "Aan de ene kant betreft dit gewoon een afspraak uit de cao, waarop geen uitzonderingen zijn gemaakt", reageert arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS. "Maar aan de andere kant kan je je afvragen of die bepaling voor deze uitzonderlijke situatie is geschreven."

Hij wijst erop dat werknemers er niets aan konden doen dat zij door corona niet konden werken. "Het is de vraag of het redelijk is dat zij de gevolgen op hun bordje krijgen geschoven, zeker gezien de loonsteun die het winkelbedrijf ontving. Ik denk dat FNV een heel goede kans maakt, maar ik durf niet op voorhand te zeggen dat ze zal winnen."

Bijna
Lees ook:
Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

Arbeidsrechtjurist Maarten van Gelderen neigt iets meer naar Wibra, maar durft er ook geen geld op in te zetten. "In de beeldvorming ligt Wibra wellicht een-nul achter, maar puur juridisch ligt dat echt wel anders. Ik denk dat FNV er een hele kluif aan krijgt om alle min-uren te laten wegstrepen. Het wordt nog heel spannend wat de rechter gaat doen. Het is zeker geen gelopen race."

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Heeft de uitspraak ook gevolgen voor andere bedrijven?

Dat kan zeker. Volgens FNV ontving de vakbond vergelijkbare klachten over andere winkels, waaronder Blokker, Intratuin, Bristol en de franchisevestigingen van Hema.

Als FNV gelijk krijgt, kan dat volgens Van Gelderen voor dergelijke retailbedrijven flink in de papieren lopen. "Als de medewerkers de min-uren niet hoeven in te halen, leidt dat voor Wibra en andere ketens tot flink hogere loonkosten."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van