Ga naar de inhoud
Estafettestaking

Kinderopvang staakt als eerste in Noord-Holland en Flevoland op 1 juli

Beeld © RTL Nieuws

De eerder vandaag aangekondigde staking in de kinderopvang begint niet komende week, maar op 1 juli. Dan leggen medewerkers in Noord-Holland en het grootste deel van Flevoland als eersten het werk neer.

Dat heeft vakbond FNV zojuist bekendgemaakt na een overleg in Nieuwegein met vertegenwoordigers van de branche, waarin ruim honderdduizend mensen werken.

De acties beginnen op donderdag 1 juli in Noord-Holland en Flevoland, ten zuiden van Lelystad. In de week erna wordt er gestaakt in het noorden van het land, in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en de rest van Flevoland. Vervolgens wordt in de week van 13 juli in het midden van Nederland gestaakt. De overige regio's komen later aan de beurt. 

Hoge werkdruk

De medewerkers voeren actie omdat zij een einde willen maken aan de hoge werkdruk die zij ervaren. Dat komt volgens hen door een gebrek aan personeel en administratieve rompslomp, wat weer zou leiden tot veel ziekteverzuim.

Betaalbare
Lees ook:
Betaalbare kinderopvang? 'Het is goed voor het empathisch vermogen'

Eerder op vrijdag kondigde FNV al een staking in estafettevorm aan, waarbij het werk per dag op verschillende plekken wordt neergelegd. Volgens de vakbond wordt er voor het eerst in twintig jaar gestaakt in de kinderopvang.

Noodopvang

"De actiebereidheid is hoog, maar tegelijk ontvangt de FNV veel signalen van leden dat zij door hun directe werkgevers worden geïntimideerd om vooral niet te gaan staken", aldus FNV-bestuurder Debbie van Leiden. Volgens haar worden medewerkers die willen staken gedwongen om zich te melden bij hun werkgever. "Maar dat mag helemaal niet."

De vakbond belooft dat op de stakingsdagen voor ouders werkzaam in cruciale beroepen noodopvang wordt geregeld.